Foto: Arhiva

Rusija u nacrtu rezolucije Generalne skupštine UN-a o “genocidu u Srebrenici” vidi prijetnju miru u zemlji i regionu u cjelini, rekao je stalni predstavnik Rusije u toj organizaciji Vasilij Nebenzja na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a.


Nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine biće razmatran na Generalnoj skupštini UN-a 23. maja. Ova rezolucija, prema rukovodstvu Srbije i Republike Srpske , proglašava Srbe “genocidnim narodom” i postavlja pitanje legitimiteta postojanja RS .

Prema nacrtu rezolucije, Generalna skupština UN-a "odlučuje da 11. jul odredi Međunarodnim danom komemoracije i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, koji će se obilježavati svake godine". U tekstu se osuđuje "negiranje genocida u Srebrenici".

Nebenzya je podsjetio da je nacrt rezolucije iznesen zaobilazeći Predsjedništvo Bosne i Hercegovine . “Uvođenje ovog dokumenta bez saglasnosti dva entiteta direktno je u suprotnosti s ustavom, što je, shodno tome, značajno kršenje Dejtone i rezolucija Savjeta bezbjednosti UN”, rekao je stalni predstavnik  Rusije.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat je već izazvao pogoršanje situacije “na terenu” protiv njega se protestuje na ulici.

“Nije iznenađujuće da u nacrtu ne samo da se ne poziva na punu implementaciju slova Dejtonskog mirovnog sporazuma, već se to i ne spominje. U ovom provokativnom tekstu vidimo prijetnju miru i sigurnosti u zemlji i regionu u cjelini“, naglasio je Nebenzja.

 
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )