Foto: srpskainfo

Nisu one mađarske, ali su toliko magične da ih jednostavno ne možete prestati jesti. Malo se trebate potruditi oko pripreme, ali nije toliko strašno.

Sastojci:

1/2 kg bijelog krompira

oko 200 gr brašna

50 gr maslaca

1 jaje

300 gr šunke

300 gr tvrdog sira (trapist, gauda ili edamer)

Za pohovanje:

1 jaje

brašno

prezle

so i biber

Priprema:

Biće vam potrebno oko 1/2 kilograma krompira, brašno (kako bi moja baka rekla koliko krompir pije, malo maslaca, jedno jaje, oko 300 gr šunke (ja uzimam onu za picu) i isto toliko tvrdog sira (edamer, trapist ili gauda) narezan na listove, još jedno jaje, malo brašna i prezle za pohovanje. Ovdje je bitno da su šunka i sir narezani jednako i da su iste veličine listovi kako bi imali što manje otpada.

U veću šerpu stavite krompir da se skuva. Kad je krompir skuvan oljuštite ga i još vrućeg izgnječite u pire, dodajte kašiku maslaca i promješajte. Ostavite da se ohladi.

U međuvremenu slažite listove šunke i sira jedan na drugi, u jedno pet slojeva, ali pazite da vam prvi i poslednji sloj bude šunka. Potom je isjecite na jednake dijelove da dobijete manje kocke.

Kad se krompir ohladi dodajte u njega jaje i brašno i napravite tijesto kao za knedle ili njoke. Kocke od sira i šunke obložite krompirom i formirajte ponovo u kocke. Svaku kocku prekrijte brašnom, pa umočite u jaja a potom u prezle. Takve kocke ostavite bar 20 minuta u frižideru.

U tiganju zagrijte veću količinu ulja pa ove kocke ispohujte da dobiju zlatnu boju sa svih strana. Poslužite ih uz kuvanu koprivu i tartar sos. I naravno crno pivo. A može i neki domaći sok. Prijatno!

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )