Foto: crna-hronika.info

Stabilizacija vremena neće dugo potrajati jer nas već od 2. oktobra očekuje nova ciklona uz padavine i jugo

U Bosni se danas očekuje većinom mala do umjerena oblačnost. Tokom prijepodneva po kotlinama i uz riječne tokove biće magle i niske oblačnosti. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Puhaće slab sjeverni vjetar.

Najniža jutarnja temperatura zraka između 1 i 5, na jugu zemlje od 8 do 12 stepeni. Najviša dnevna od 12 do 17, na jugu zemlje do 22 stepena.

U Sarajevu dosta niske oblačnosti prije podne. Sunčanije u drugom dijelu dana. Najniža jutarnja temperatura oko 4, a najviša dnevna oko 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Naredna dva dana (ponedjeljak i utorak) donose prolaznu stabilizaciju vremena uz obilje sunčanog vremena. Jutra hladna, lokalno maglovita uz niske jutarnje temperature. Tokom dana nešto ugodnije, javlja BHmeteo.

Stabilizacija vremena neće dugo potrajati jer nas već od 2. oktobra očekuje nova ciklona uz padavine i jugo. Dugotrajne stabilizacije vremena nema na vidiku, a samim tim ni Miholjskog ljeta.
Nedim Sladić objavio novu vremensku prognozu

Iako će naredna dva dana protjecati u vedrijem ozračju usljed jačanja ogranka srednjoeuropske anticiklone, pogotovo u Bosni, ni iduća sedmica ne donosi dugoročniju stabilizaciju vremena na području naše zemlje, a temperature zraka nastavljaju učestalo oscilirati. Napisao je ovo na Facebooku poznati bh. meteorolog Nedim Sladić.

“Jače, obilnije padavine prognoziramo ponovo u drugom dijelu četvrtka te dijelom u petak, budući da će ponovo prema našim krajevima vladati izraženija pritisna i temperaturna razlika”, poručuje je Sladić.

Na visini, dodaje, ona će se odraziti u vidu visinske doline sa hladnim zrakom koja se produbljuje sa sjeverozapada kontinenta prema Đenovskom zaljevu, a u prizemlju hladnom frontom povezanu uz đenovsku ciklonu.

Također, mlazna struja će ponovo preći preko naših područja, a paralelno položena hladna fronta u prizemlju bi se sporije premještala na jugoistok.

“Ovakve situacije najčešće uvjetuju jače ohlađivanje zraka i kondenzovanje te sudarajući se kao od zid mlazne struje generišu uske linije nestabilnosti duž frontalne zone sa većim količinama padavina – slično nešto što smo vidjeli jučer”, ističe Sladić.
Prognoza za naredne dane

U ponedjeljak u Bosni mala do umjerena oblačnost. Dio prijepodneva po kotlinama i uz riječne tokove će biti dosta magle i niske oblačnosti. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5°C, na jugu zemlje od 8 do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 17°C, na jugu zemlje do 22°C.

U utorak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle. Vjetar slab, prije podne istočnog i sjeveroistočnog smjera. U drugoj polovini dana vjetar postepeno mijenja smjer na jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6°C, na jugu zemlje od 7 do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 24°C.

U srijedu očekuje se jače naoblačenje sa zapada, koje će u poslijepodnevnim i večernjim satima usloviti kišu i pljuskove širom zemlje. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C, na jugu zemlje do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 23°C.

U četvrtak pretežno oblačno sa kišom i pljuskovima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14°C, na jugu zemlje do 17°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 19°C, na jugu zemlje do 24°C.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )