Foto: DANIEL DAL ZENNARO/EPA

U Italiji je u posljednjih 24 sata zabilježeno 2.886 zaraženih, a ukupni broj zarazenih od početka epidemije u Italiji je 88.274. Ozdravilo je 1.238 osoba. Broj umrlih u posljednja 24 sata ostaje visok – 681 – ali i dalje opada.

– Naša borba protiv korona virusa se nastavlja nesmanjeno. Ne možemo misliti da pobjeđujemo, nismo protivnika satjerali u ćošak. Pokazatelji nam samo govore da počinjemo ograničavati razmjere zaraze. Ali veličina epidemije, iako opada, ipak je jos uvijek velika. Moramo se oduprijeti razmišlajnju da je već došlo vrijeme da se vratimo na normalno ponašanje – rekao je komesar za vanredne situacije Domeniko Arkuri.

Stručnjaci najavljuju da će se restriktivne mjere u borbi protiv epidemije korona virusa zadržati još, biće ukidane postepeno, ali neće krenuti prije nego indeks zaraznosti R, koji sada oscilira oko 1, padne na najmanje 0,5.


Kada je u martu počela da se širi epidemija u Italiji, indeks zaraze bio je R3, što znači da je svaka zaražena osoba prenosila infekciju na još najmanje tri osobe. Od 10 marta kada je uveden karantin za cijelu Italiju, i posebno obaveza socijalnog distanciranja, indeks R je u opadanju.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )