Foto: glassrpske

Gradnja autoputa od Beograda do Banjaluke teče po planu, a neimari su najviše odmakli na izgradnji dionice od Rače do Bijeljine u koju je do sada uloženo blizu 83 miliona maraka.

Vršilac dužnosti direktora “Autoputeva RS” Nedeljko Ćorić potvrdio je da se izgradnja autoputa Beograd - Banjaluka, koji je dio budućeg autoputa Beograda - Sarajevo - Beograd, odvija u skladu sa planiranom dinamikom.
 
Ovaj projekat kroz Republiku Srpsku podijeljen je na tri dionice, a trenutno neimari aktivno rade na trasi od Rače do Bijeljine. Taj posao povjeren je konzorcijumu koji čini laktaški “Integral inženjering” te “Srbijaautoput” iz Beograda i Institut za građevinarstvo “IG” iz Banjaluke.
 
- Ta dionica, koja je duga 20 kilometara, jedno je od aktivnijih gradilišta autoputeva u Republici Srpskoj. U proteklih 16 mjeseci na kompletnoj dužini trase urađeno je podtlo i prvi sloj nasipa, dok je na tri kilometra budućeg autoputa urađen i drugi sloj nasipa. Pored toga, pripremljeno je podtlo i prvi sloj nasipa na dva kilometra buduće petlje Bijeljina sjever sa pratećim rampama - kazao je “Glasu Srpske” Ćorić.
 
Naglasio je da je u sve radove na toj dionici do sada izdvojeno 82,85 miliona maraka te podsjetio da pomenuti projekat zajedno finansiraju vlade Srpske i Srbije. Sa druge strane Drine, odnosno iz Srbije do sada je doznačeno 19,50 miliona maraka za pomenutu dionicu. 
 
- Gradnja dionice od Rače do Bijeljine, na kojoj su pripremni radovi počeli još u septembru 2022. godine, ide prema zacrtanom planu, a izvođači imaju rok od tri godine da završe posao - poručio je Ćorić.
 
“Autoputevi RS” su sproveli i međunarodni postupak javne nabavke usluga projektovanja i izgradnje i na preostalim dionicama pomenutog autoputa od Beograda do Banjaluke, odnosno na pravcima  Brčko - Bijeljina.
 
- Posao na izgradnji tih dionica povjeren je renomiranim kineskim kompanijama, koje su u samom vrhu liste najboljih građevinskih firmi. Kineska firma, koja će graditi dionicu od Vukosavlja ka Brčkom, već je započela pripremne radove i izgradila dio kampa za smještaj radnika koji će biti angažovani na ovom poslu, a intenzivniji radovi očekuju se u toku godine - poručio je Ćorić.
 
Naglasio je da će i dionicu od Brčkog do Bijeljine takođe graditi kineska firma, a trenutno su za realizaciju tog projekta u toku pregovori o finansijskom dijelu ugovora, ali i aktivnosti vezane za izradu projektno planske dokumentacije.
 
Trasa kroz Brčko
 
Kada je riječ o trasi kroz Brčko “Autoputevi RS” su ugovorili izgradnju dionica Vukosavlje - Brčko i Brčko - Bijeljina, odnosno do granice sa Distriktom.
 
- “Autoputevi” i “Autoceste FBiH” u stalnom su kontaktu sa nadležnima u Distriktu, koji još usaglašavaju trasu kroz samu teritoriju Brčkog, kao i ostale zakonske i podzakonske akte, neophodne za početak realizacije projekta izgradnje autoputa na tom dijelu  - kazao je Nedeljko Ćorić.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )