Foto: Sputnik

Kijev -- Profesor sa Instituta za međunarodne odnose u Kijevu Maksim Kamenjecki za hrvatske medije izjavio da u glavnom gradu nije tako loše kako zvuči.

Prema njegovim riječima, struja se isključuje po rasporedu, tako da oko 30 odsto stanovnika grada nema struje četiri sata, dok ostalih 70 odsto ima. Na pitanje kakvo je stanje s grejanjem, Kamenjecki kaže kako je situacija normalna.

“Zgrade koje su priključene na toplanu griju se na nižoj temperaturi dok nema struje. Problemi su veći u modernim zgradama gdje je sve povezano sa strujom. Nije katastrofa. Riječi gradonačelnika su bile povezane s jačim granatiranjem. Neka mi oprosti Greta Tunberg i ekološki aktivisti, ali moram reći da će globalno zagrijavanje spasiti jednu zemlju, našu zemlju”, rekao je profesor Kamenjecki.

On kaže da ne vidi mogućnost da se u rat u Ukrajini uključi i Belorusija. “Zbog unutrašnje situacije u Belorusiji, zbog terena na kom bi morali da ratuju ako pređu granicu. To je izuzetno težak teren, a to su oni već iskusili kad su krenuli na Kijev. Nema opasnosti od kopnene invazije”, rekao je on.

Na pitanje o isporuci američkog Sistema Patriot, Kamenjecki kaže da mu je teško da procjeni hoće li ovo biti prevaga, ili ne.
 
“Kada će to biti raspoređeno na pozicijama na terenu, tek ćemo znati. Ako se radi o jednom sistemu sa osam lansera, to može zaštititi možda Kijev iz jednog smjera, ne više ni Lavov, ni Nikolaj ni Harkiv… Treba znati o čemu se govori. Vjerovatno se radi o jednom sistemu koji će zaštititi jedan region”, kaže.
 
Govoreći o mogućnosti promjena na čelu Kremlja, Kamenjecki kaže da je to pitanje svih autoritarnih Sistema. “Kad crkne maršal, pitanje je ko će ga zamjeniti… Ali to neće biti taj koji je utjerivao strah u svoje ljude. Dakle, ti sistemi, autoritarni, oni ne mogu sebi da dopuste smjenjivost vlasti, kontinuiranost vlasti… Preokret će doći u bilo kom slučaju”, kaže Kamenjecki.
 
Sukob Rusije i NATO-a je prazna pretnja koju ponavlja Rusija, smatra profesor i dodaje kako misli da nema razloga da počne takav sukob.
 
“Najvjerovatniji je scenario da će se nešto promjeniti u Rusiji. Za mirovni sporazum s njihove strane nema šanse jer su oni promenili ustav i uključili četiri naše oblasti u svoj sastav”, istakao je professor iz Kijeva.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )