Foto: x.com

Teritorijalni regrutni centri (TCC) u Ukrajini pojačali su napore za sprovođenje mobilizacije organiziranjem racija na javnim mjestima. U petak navečer oko 50 službenika TCC-a izvršilo je raciju prije i nakon koncerta grupe Okean Elzy u Sportskoj dvorani u Kijevu.

Tokom koncerta popularnog ukrajinskog rock benda Okean Elzy, službenici TCC-a zaustavljali su muškarce prilikom izlaska iz dvorane, provjeravajući njihove vojne dokumente.

Prema izvještajima TSN-a, određeni broj posjetilaca je priveden i odveden u policijske automobile radi daljnje istrage. Šef kijevskog TCC-a, koji je prisustvovao ovom događaju, odbio je komentarisati operaciju, uputivši novinare da se obrate press službi.

Prema izjavama očevidaca i videozapisima, kontrola vojnih dokumenata bila je glavna tačka racije. Osobe s nepravilnostima u dokumentaciji suočile su se s posljedicama kao što su uručenje poziva ili privremeno zadržavanje.

Ovakva pojačana kontrola nad muškarcima sposobnim za vojnu službu dio je novih mobilizacijskih mjera koje su na snazi u Ukrajini, a koje predviđaju stroge kazne za neispunjavanje obaveze ažuriranja vojnih podataka. Racije koje provodi TCC nisu ograničene samo na koncerte. Slične akcije sprovode se i u noćnim klubovima, restoranima i drugim javnim mjestima u nekoliko ukrajinskih regija. Ove operacije dio su šireg plana za pojačanje mobilizacije i prevazilaženje izazova s vojnim regrutiranjem u zemlji. Mobilizacijski napori uslijedili su nakon što je predsjednik Volodimir Zelenski potpisao novi zakon o mobilizaciji 16. aprila 2024. godine. Zakon uvodi stroge zahtjeve za ažuriranje vojnih dokumenata, predviđajući kazne za one koji ne ispunjavaju te obaveze, uključujući stavljanje prekršitelja na liste traženih osoba. Također, zakon predviđa strože sankcije za izbjegavanje vojne službe. Dok ukrajinske vlasti opravdavaju pojačane mjere mobilizacije kao neophodne za nacionalnu sigurnost, metode koje koriste službenici TCC-a izazvale su zabrinutost u javnosti.

Brojni izvještaji ukazuju na agresivne taktike i zloupotrebe od strane regrutnih službenika prema civilima i potencijalnim regrutima od početka opsežnih mobilizacijskih aktivnosti. Ove optužbe dodatno su pojačale javnu raspravu o etičkim implikacijama trenutnih regrutacijskih praksi.
Posebno su racije usmjerene na posjetioce koncerata i noćnih klubova izazvale ogorčenje među građanima koji ove metode vide kao kršenje građanskih sloboda. Društvene mreže i nezavisni mediji preplavljeni su kritikama, kao i svjedočanstvima osoba koje su se susrele s agresivnim provjerama.

Ukrajina se suočava s poteškoćama u postizanju svojih mobilizacijskih ciljeva, što je dovelo do sve odlučnijih mjera od strane regrutnih vlasti. Sukob s Rusijom stavio je veliki pritisak na vojne resurse zemlje, što zahtijeva dodatno jačanje oružanih snaga. Međutim, javni otpor prema mobilizacijskom procesu i izvještaji o zloupotrebama mogu potkopati povjerenje javnosti.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )