Foto: srpskainfo.com

Nema razloga za ponovno vraćanje nekih mjera, s ozbirom na trenutnu epidemiološku situaciju u vezi sa korona virusom u Srbiji, kaže epidemiolog Darija Kisić Tepavčević i navodi da oko dvije trećine svih zaraženih ili nema nikakvih simptoma infekcije ili su sa blažim formama.

Ona je za Tanjug rekla da se u Srbiji posljednjih nedelja bilježi trend pada učestalosti oboljevanja, ali da on nije linearan, kao što nije ni kod jedne zarazne bolesti, kao i da su povremeni skokovi i padovi su u okviru očekivanih vrijednosti.

Ideja je u ovom momentu, kaže, da se otkrije svaki potencijalni rezervoar i da se spriječi dalje širenje virusa u populaciji.

Navela je da je jako bitan paramentar ne samo apsolutni broj laboratorijski potvrđenih slučajeva, nego kakva je zastupljenosti određenih kliničkih formi bolesti.

– Oko dvije trećine svih osoba kod kojih je potvrđena infekcija ili nema nikakvih simptoma ove infekcije ili se radi o blažim formama. To je jedan od najznačajnijih pokazatelja u ovom momentu”, rekla je Kisić Tepevačević, koja je i zamjenica direktorke Instituta “Batut”.

Navela je da nema registrovanih žarišta u smislu širenja infekcije u populaciji, i da su svi zapaženi skokovi novozaraženih u određenim mestima isključivo vezani za različita porodična okupljanja, porodične kontakte, kontakte u radnim kolektivima ili u nekim drugim zatvorenim prostorima.

– Taj broj, u stvari, odražava ovakvu vrstu aktivnosti, jer sa popuštanjem mjera su počela ponovo i okupljanja i druženja ljudi – dodaje epidemiolog, prenosi Kurir.

Ona je još jednom apelovala na oprez prilikom druženja i okupljanja, jer je virus još prisutan, ali kaže nije takvog intenziteta kao što je bio pre nekoliko mjeseci.

– Napominjem, nemamo nijednog žarišta u zemlji gdje je širenje u opštoj populaciji sada većeg intenziteta – rekla je Kisić Tepavčević.

– Te preventivne mjere nemaju alternative. Praktično je na nama da sami procjenimo potencijalni rizik od odlaska na neko mjesto za nas i za našu porodicu – navela je Kisić Tepavčević.

Napomenula je da se epidemiloška situacija prati iz sata u sat i da se i dalje svaka 24 sata obaveštava javnost o trenutnim podacima kada je u pitanju učestalost oboljevanja, umiranja i izliječenih osoba.

– To će se pratiti i u narednom periodu. Sigurno ukoliko bi se uočile neke promjene da bi se u skladu sa tim reagovalo – rekla je Kisić Tepavčević.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )