Foto: Twitter

Do napada je navodno došlo nakon što je na tom području identifikovano 12 do 14 britanskih brojeva mobitela

Britanski dobrovoljci koji su stigli u rat u Ukrajini potencijalno su skrivili ruski udar na vojnu bazu Javoriv na zapadu zemlje, u kojoj je poginulo najmanje 35 ljudi./ruski izvori tvrde najmanje 180/

Britanski Telegraph objavio je kako se vjeruje da je do napada došlo nakon što je na tom području identificirano 12 do 14 britanskih brojeva mobitela. U napadu su, strahuje se, poginula i trojica bivših britanskih specijalca.

Prema podacima kojima barata Telegraph, cilj 30 ruskih raketa ispaljenih na bazu bio je Međunarodni centar za čuvanje mira i sigurnosti. U njemu su se, u bazi nedaleko od granice s Poljskom, obučavali strani dobrovoljci.


Međutim, desetak brojeva koji počinju s +44 (što je pozivni za Britaniju) bilo je, doznaje britanski list, vidljivo obavještajnoj opremi neprijatelja u satima prije udara.

Bezbjedonosni izvori rekli su da se vjeruju da su ljudi plaćeničke kompanije Wagner, povezane s Kremljem, operisali u blizini u tom trenutku.

Brojevi povezani s britanskim specijalcima skenirani su, kako se čini, i otkriveni na tom području, a o tome su odmah obaviješteni ruski špijunski krugovi. Vjeruje se da Rusija iz ranijih obavještajnih akcija u blizini vojnih baza u Britaniji ima prikupljenu veliku kolekciju brojeva koje koriste osobe povezane s britanskim specijalnim snagama.
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )