Foto: srpskainfo.com

Ako bi sutra Miroslav Mika Aleksić bio pušten da se brani sa slobode, niko, po svemu sudeći, neće moći da mu zabrani da nastavi da promoviše svoj kult ličnosti u svojoj učionici "Stvar srca".

Redakcija Blica pitala je sve državne organe ko je nadležan da kontroliše rad privatnih ustanova koje se bave obrazovanjem i vaspitavanjem djece, a registrovane su za potpuno drugu djelatnost? U konkretnom slučaju, da li je iko kontrolisao rad škole glume Miroslava Aleksića, koja je više od 15 godina prijavljena kao “produkcijska kuća”, a radi s djecom?

Drugo, kako je moguće da nijedan državni organ Aleksićevu školu još nije zatvorio? Makar privremeno, dok se ne ispitaju optužbe za osam slučajeva silovanja i sedam polnog uznemiravanja, koji su se odvijali iza njenih vrata.

Budući da je utvrđeno da se i dalje održavaju časovi u Aleksićevoj školi glume “Stvar srca”, novinari Blica redom su zvali nadležne institucije u nadi da će da raščivijaju enigmu ko je nadležan za rad ove ustanove, a evo odgovora.

Iz Inspektorata za rad pri Ministarstvu za rad i zapošljavanje kažu da su oni zaduženi isključivo za kontrolu radnih odnosa i oblast bezbjednosti i zdravlja na radu. Ukratko, Inspekcija rada nije zadužena za korisnike usluga nekog privrednog objekta, već za zaposlene i radno angažovane osobe.

– Provjerili u Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja i Miroslav Aleksić je jedini zaposlen u toj ustanovi. Kad poslodavac nema zaposlene i obavlja djelatnost sam, onda to nije domen naše nadležnosti. Nama je važno da postoje zaposleni i onda se provjeravaju uslovi rada – kažu za Blic iz Inspekcije rada, i navode da u poslednjih pet godina nije bilo prijava za ovu školu u smislu inspekcijskog nadzora.

Tu se postavlja pitanje kako je Aleksić jedini zaposlen ako u školi ima više predavača, između ostalih, njegova supruga.

Blic je upitao Poresku upravu da li je utvrdila za koju djelatnost je produkcijska kuća “Stvar srca” uplaćivala porez i da li su primjećene određene neregularnosti u vezi sa ovom firmom, no takve informacije ostaju tajne.

– Obavještavamo Vas da se, shodno članu 7. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, svaki dokument, informacija, podatak ili druga činjenica o poreskom obvezniku do kojih se došlo u poreskom, prekršajnom, predistražnom ili sudskom postupku, smatraju se i čuvaju kao tajni podatak – navode za Blic iz Poreske uprave, i dodaju:

– Poreska uprava Republike Srbije utvrđuje, kontroliše i naplaćuje javne prihode i u vezi sa tim preduzima sve zakonom propisane mjere iz svoje nadležnosti.

Iz Ministarstva prosvjete tvrde da oni “nemaju nikakve ingerencije i ne mogu da vrše kontrolu subjekata poput škola glume, plesa, pokreta, salse…” Kako navode, ti subjekti ne obraćaju se Ministarstvu prosvjete u smislu davanja bilo kakve saglasnosti za rad.

Na pitanje Blica da li Ministarstvo omladine i sporta ima bilo kakve nadležnosti za kontrolu rada ustanove koja se bavi obrazovanjem i vaspitavanjem djece, a u APR je registrovana kao “produkcijska kuća d.o.o”, iz ovog ministarstva kažu:

– Ministarstvo omladine i sporta saglasno članu 21. Zakona o ministarstvima, te dalje ni po osnovu Zakona o sportu, ni po osnovu Zakona o mladima, nema nadležnost nad radom pravnih lica čija je djelatnost obrazovanje i vaspitanje djece. Slijedstveno, ovdje predmetno pravno lice ni po jednom osnovu nije subjekt nad čijim radom nadzor obavlja ovaj organ.

Redakcija Blica obratila se i Sekretarijatu za obrazovanje i dječju zaštitu pri Upravi Grada Beograda, s pitanjem da li je sproveden inspekcijski nadzor nad školom “Stvar srca” i da li postoji osnova da se u ovom trenutku (makar privremeno) zabrani rad ove ustanove, ali do objavljivanja teksta nisu dobili odgovor.

Takođe, iz MUP, Ministarstva privrede i Ministarstva trgovine – Sektor tržišne inspekcije, kažu za Blic da zabrana rada Aleksićeve “produkcijske kuće” nije u njihovoj nadležnosti.

Podsjećanja radi, firma “Stvar srca” registrovana je 19. jula 2004, kao produkcijska kuća d.o.o, s adresom u Ulici prote Mateje 44 na Vračaru. Dakle, nije registrovana kao škola glume.

U APR je prijavljena pod šifrom 5911, proizvodnja kinematografskih djela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskog programa. Kao zakonski zastupnik naveden je Miroslav Aleksić, a njegova supruga Biljana Mašić je član društva sa 50 odsto kapitala, čija je osnovna vrijednost na dan osnivanja bila 146.559 dinara.

Jedan od advokata Milene Radulović i Ive Ilinčić, Denis Bećirić izjavio je za RTS da “misli da advokati nemaju pravo da traže zatvaranje škole”.

– Ovo je individualno krivično djelo koje se odnosi na samog okrivljenog. Škola nije predmet krivičnog djela, tako da ne vjerujem da bismo mogli da tražimo i da bi neko usvojio tako nešto – rekao je Bećirić.

Kako kaže, lični je stav roditelja da li će djecu slati tamo.

– Mislim da sud ne bi mogao da donese zabranu rada škole zbog toga što je njen vlasnik ili neko ko tamo radi uradio nešto – rekao je advokat Bećirić.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )