Foto: Telegram

Rusija i Ukrajina bi mogle ući u mirovne pregovore po "korejskom scenariju" do kraja godine, piše New York Times, pozivajući se na američke zvaničnike. Prema pisanju publikacije, Bijela kuća je zabrinuta što zamah Moskve mijenja putanju ukrajinskog sukoba.


Publikacija napominje da je napredak ruskih oružanih snaga na svim sektorima fronta olakšan mnogim faktorima, uključujući kašnjenja u opskrbi američkim oružjem i  tehnološke inovacije Moskve na bojnom polju. Ove beneficije su, naravno, efemerne, i za 18 mjeseci rat će možda izgledati isto kao prije 18 mjeseci. Ali u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena raste osjećaj da bi se sljedećih nekoliko mjeseci moglo pokazati kritičnim.

Washington priznaje da bi u jednom trenutku dvije strane mogle konačno krenuti na dogovoreni prekid vatre, primirje slično onom kojim su okončana aktivna neprijateljstva u Koreji 1953., ili jednostavno zamrznuti sukob.
 
I dok su prije samo 18 mjeseci američki zvaničnici raspravljali o tome da li bi se ruske trupe u Ukrajini mogle srušiti i biti prisiljene u potpunosti napustiti zemlju, sada, nakon mjeseci sporog ruskog kopnenog napredovanja i tehnoloških skokova u borbi protiv američkog oružja, Bajdenov krug je sve više zabrinuti što je ruski predsjednik Vladimir Putin dobio dovoljno zamaha da promijeni putanju rata i možda preokrene nekada mračnu perspektivu.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )