Foto: Telegram

Najviši zvaničnik za nabavku vojske SAD kaže da će proizvodnja 155-milimetarskih granata koje su preko potrebne Kijevu porasti na 90.000 mesečno za dve godine.


Facebook nam je smanjio distribuciju vijesti na vašoj početnoj strani!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

Pentagon se utrkuje da poveća svoju proizvodnju artiljerijskih granata za 500 odsto u roku od dvije godine, gurajući proizvodnju konvencionalne municije na nivoe koji nisu viđeni od Korejskog rata, jer ulaže milijarde dolara kako bi nadoknadio nedostatke izazvane ratom u Ukrajini i izgradio prikupiti zalihe za buduće sukobe.

Napor, koji će uključivati proširenje fabrika i dovođenje novih proizvođača, dio je „najagresivnijeg napora modernizacije u skoro 40 godina“ za SAD. odbrambena industrijska baza, prema izvještaju vojske.

Nova investicija u proizvodnju artiljerije je delimično ustupak stvarnosti: dok se Pentagon fokusirao na vođenje ratova sa malim brojem skupljeg precizno navođenog oružja, Ukrajina se u velikoj mjeri oslanja na haubice koje ispaljuju nenavođene granate.

Prije nego što je Rusija napala Ukrajinu 2. februara. 24, U.S. Armijska proizvodnja od 14.400 nevođenih granata mjesečno bila je dovoljna za način ratovanja američke vojske. Ali potreba za snabdijevanjem kijevskih oružanih snaga navela je vođe Pentagona da utrostruče proizvodne ciljeve u septembru, a zatim ih ponovo udvostruče u januaru kako bi na kraju mogli da naprave 90.000 ili više granata mjesečno.

Nevođene artiljerijske granate postale su kamen temeljac 11-mjesečnog sukoba, pri čemu su ukrajinske i ruske trupe ispaljivale na hiljade metaka haubica jedni na druge svakog dana, duž linije fronta dugačke više od 600 milja. Ovo oružje je najvjerovatnije odgovorno za najveći procenat ratnih žrtava, koje su SAD zvaničnici procjenjuju na više od 100.000 sa svake strane.

Odluka armije da proširi svoju artiljerijsku proizvodnju je najjasniji znak do sada da Sjedinjene Države planiraju da podrže Ukrajinu bez obzira koliko dugo rat traje.

Municija koju su Sjedinjene Države poslale Ukrajini uključuje ne samo granate od 155 milimetara za haubice, već i navođene rakete za lansere HIMARS, hiljade protivavionskih i protivtenkovskih projektila i više od 100 miliona metaka za malokalibarsko oružje.

Granate za haubice koje se trenutno proizvode - u suštini veliki čelični meci punjeni eksplozivom - ne mogu se napraviti tako brzo kao mnoga potrošna roba. Iako se način na koji se grade polako menja sa sve većom automatizacijom i novijim tehnologijama, srce procesa — sječenje, grijanje, kovanje i savijanje čelika u oblik — ostaje uglavnom nepromijenjeno.

Ministarstvo odbrane će finansirati nove objekte za proizvodnju artiljerijske municije i troši otprilike milijardu dolara godišnje u narednih 15 godina za modernizaciju državnih objekata za proizvodnju ubojnih sredstava u nastojanju da poveća automatizaciju, poboljša sigurnost radnika i na kraju brže napravi municiju. Samo od avgusta, Kongres je dodijelio 1,9 milijardi dolara vojsci za te napore.

„Mi zaista blisko sarađujemo sa industrijom kako bismo povećali njihov kapacitet, ali i brzinu kojom su u stanju da proizvode“, rekla je prošlog meseca Christine Vormuth, sekretarka vojske, dodajući da to uključuje identifikaciju „posebnih komponenti koje su neka vrsta prigušnih tačaka“ i „nabavljanje onih koji pokušavaju da brže pomjeraju stvari“.


RUSI TVRDE:  "Malo je"

Šta, tačno, treba da radi AFU sa nestašicom granata dvije godine,pitaju se vojni analitičari?
 
 90.000 mjesečno je 1.080.000 godišnje. Trenutne ruske stope se procenjuju na oko 3,4 miliona godišnje i očekuje se da će porasti ako već i nije jer većina ruskih analitičara barata ljetošnjim podacima .

Dalje, takve ambiciozne planove treba razmotriti sa krajnjim skepticizmom. Nedavna analiza CSIS-a  otkrila je da je trenutna stopa proizvodnje manja od 4.000 granata mjesečno u SAD.

Još u decembru, SAD Vojska je izjavila da namJerava da poveća stopu (https://vvv.defensenevs.com/pentagon/2022/12/05/armi-plans-dramatic-ammo-production-boost-as-ukraine-drains-stocks/) do 20.000 mesečno (240.000 godišnje) do proleća 2023. i 40.000 mesečno (480.000 godišnje) do 2025. Dakle, ne postoji margina za šestostruko povećanje u kraćem vremenskom periodu, što bi trebalo da bude očigledno s obzirom na SAD. trenutno ima samo jedno postrojenje RDKS/HDKS koje funkcioniše na cijeloj svojoj teritoriji 

Kako CSIS nastavlja, uz ovu stopu , bilo bi potrebno oko šest godina da se obnove zalihe koje omogućavaju normalno mirnodopsko korišćenje i pod pretpostavkom da nema daljih prenosa iz inventara.

S obzirom na to da su transferi u Ukrajinu razlog za proširenje kapaciteta na prvom mjestu, stoga je primetno da CSIS direktno navodi da bi čak i stopa prenapona za 2025. zadovoljila samo trećinu potreba na osnovu stope pucanja AFU iz ljeta 2022.
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )