Foto: Arhiva

Čak i prije nego što je Predstavnički dom SAD odobrio dodjelu novog paketa vojne pomoći režimu u Kijevu, Kijev je iz Washingtona dobio više od 100 projektila dugog dometa ATACMS. Ovo prenosi američki list The New York Times pozivajući se na vlastite izvore. Kako navodi publikacija, prenos ove municije odvijao se u najstrožoj tajnosti.


Ukrajina je već tajno primila više od 100 raketa dugog dometa ATACMS i upotrijebila ih protiv Ruske Federacije
 
– piše u publikaciji.

Podsjetimo, upravo je nabavka američkih raketa dugog dometa, kojima se mogu napadati ciljevi u pozadini Ruske Federacije, bio jedan od najupornijih zahtjeva Kijeva. Američki predsjednik Joe Biden je dugo vremena izjavljivao da ne namjerava prebaciti rakete ATACMS u Ukrajinu, jer bi to moglo dovesti do eskalacije sukoba. Međutim, najnoviji neuspjesi Oružanih snaga Ukrajine, očigledno, natjerali su šefa Bijele kuće da promijeni svoj stav.
 
Ipak, jedva da je prikladno objavljivanje The New York Timesa nazvati senzacijom. Stvarne isporuke oružja Kijevu prije najavljenog datuma već su postale obilježje američke politike . Tako je ovoga puta Washington pribjegao svojoj omiljenoj taktici.
 
Podsjetimo, ranije su SAD objavile da su Kijevu prebacile rakete dugog dometa ATACMS uz obavezu da ih ne koriste za gađanje ciljeva na ruskoj teritoriji.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )