Foto: Glas Srpske

BANjALUKA - Građani Srpske koji su za zdravstveno osiguranje bili prijavljeni po osnovu nezaposlenosti, a koji još nisu regulisali svoj status moći će to uraditi i nakon 29. februara, a kako bi procedura bila brža i jednostavnija od iduće sedmice trebalo bi da zaživi elektronska razmjena podataka između Fonda zdravstvenog osiguranja i Poreske uprave RS koja dnevno zaprimi nekoliko hiljada zahtjeva za izdavanje uvjerenja o visini oporezivih prihoda.

U fondu ističu da je izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju građanima ostavljen prelazni period od Nove godine do 29. februara, kada su po automatizmu svi imali osiguranje, navodeći da to ne znači da se nakon tog roka stanovnici Srpske neće moći prijaviti na zdravstveno osiguranje.


Dodali su da su pomenutim zakonom zaštićene najugroženije kategorije ljudi, odnosno oni kojima je u kontinuitetu potrebna zdravstvena zaštita i koji se po osnovu bolesti ili posebnog društvenog statusa, poput djece, trudnica, porodilja i starijih od 65 godina, prijavljuju na osiguranje.


- Kada su u pitanju lica bez prihoda za koja je potrebna potvrda Poreske uprave o visini oporezivih prihoda, ona će i nakon prelaznog roka moći da se prijave. Licima bez prihoda smatraju se osobe čiji dohodak po članu zajedničkog domaćinstva ne prelazi iznos najniže plate u Srpskoj koji je trenutno 520 KM - rekli su u Fondu zdravstva.


Navode da bi određeni radnici fonda od naredne sedmice trebalo da imaju pristup elektronskoj bazi podataka Poreske uprave, a sve s ciljem da dobijanje zdravstvenog osiguranja ne zavisi od brzine dobijanja potvrde iz Poreske uprave.


- To je privremena mjera kojom fond izlazi u susret osiguranicima, jer se na potvrde o visini primanja nešto duže čeka - rekli su u fondu.


Podsjetili su da su na sebe preuzeli obavezu prijave više od 200.000 građana koji su po osnovu nezaposlenosti bili prijavljeni za zdravstveno osiguranje.


- Prema preliminarnim rezultatima, do početka februara se prijavilo oko 70.000 osiguranika. Gužve u šalter salama su bile očekivane, a i praksa većine građana je da početkom svakog mjeseca dolaze da ovjeravaju zdravstvenu knjižicu iako za tim nema potrebe - kazali su u Fondu zdravstva za “Glas”.


U Poreskoj upravi RS potvrdili su za “Glas Srpske” da je u toku finalizacija protokola između njih i fonda, a u vezi sa elektronskom razmjenom podataka.


- Nakon što elektronska razmjena podataka počne funkcionisati u punom smislu, poreski obveznici neće imati potrebu da dolaze na šaltere Poreske uprave RS i podnose zahtjeve za izdavanje uvjerenja o visini oporezivih prihoda, što je sada slučaj i što stvara velike gužve i opterećuje rad samog sistema jer dnevno zaprimimo nekoliko hiljada zahtjeva - kazali su u Poreskoj upravi.


Pomoć


Da bi bile izbjegnute birokratske barijere i kako bi jednim dolaskom građani završili proces registracije, Fond zdravstvenog osiguranja je pripremio detaljne informacije za građane o mogućnostima prijave na osiguranje koje podrazumijevaju spisak potrebne dokumentacije.


- Informacije su dostupne na našoj internet stranici kao i na našim zvaničnim nalozima na društvenim mrežama. Osim toga, građanima su na raspolaganju i zaštitnici prava koje mogu potražiti u svim našim poslovnicama - kazali su u fondu. 

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )