Foto: pixabay
Jesti povrće od korijena do vrha odličan je način da se smanji otpad. No treba znati da neke namirnice nije poželjno konzumirati na takav način.
1. Krompirovi izdanci
Krompir potiče iz iste porodice kao i otrovno velebilje, pa ne čudi što neki dijelovi te gomoljaste biljke nisu jestivi.
Toksična materija solanin najviše se nalazi u izdancima i stabljikama krompira, zbog čega biste te dijelove uvijek trebali odstraniti prije nego što počnete termički obrađivati krompir.
Takođe, dosta solanina ima u zelenom krompiru, pa izbjegavajte jesti plodove koji ispod kore imaju zelenkastu nijansu.
2. Listovi rajčice
Evropljani su strahovali od rajčice stotinama godina, a počeli su jesti tu namirnicu tek u 18. vijeku.
Jedan od razloga skriva se i u lišću rajčice, koje sadrži toksične materije solanin i tomatin, a koje mogu izazvati probleme sa želucem ako se konzumiraju. U većim količinama lišće rajčice može imati fatalne posljedice na pojedinca.
3. Jabučne košpice
Jabučne košpice sadrže male količine amigdalina, što je materija koja se u kontaktu s probavnim enzimima pretvara u cijanid. Jaka ovojnica jabučnih košpica sprječava da se otrov ispusti u organizam, no zato je posebno važno ne gristi košpice jabuke prije gutanja.
Od košpica jedne jabuke neće vam biti ništa, problem su velike količine, no ako ste u dilemi, uvijek je bolje ispljuniti te dijelove jabuke. Ionako nemaju dobar ukus.
4. Lišće rabarbare
Stabljike rabarbare u kombinaciji sa slatkim jagodama predstavljaju odličnu kombinaciju za ljetni desert. No konzumacija lišća te zeljaste biljke može vam prirediti posjetu hitnoj pomoći.
Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu i antrahinonske glikozide koje imaju učinak otrova na ljudski organizam kada se probave.
Simptomi zavise od količine probavljenog lišća, a mogu varirati od želučane boli i povraćanja do ozbiljnijih napada.
5. Lišće i cvijeće patlidžana
Patlidžan je još jedna vrsta povrća kod koje treba biti pažljiv kada se konzumira.
Lišće i cvijeće tog ukusnog ploda sadrži solanin, koji je otrovan, pa treba izbjegavati uživanje u tim dijelovima patlidžana, piše Punkufer.hr.