Foto: Srpskainfo

Naučnici sa Univerziteta Monaš u Melburnu smatraju da postoje i bolji pretraživači nego što je Gugl.

Naime, oni su nedavno sproveli istraživanje, kojim su došli do zaključka da su Bing i Ekosia mnogo bolji pretraživači, odnosno da daju mnogo veći broj relevantnih rezultata nego Gugl, prenosi Gardijan.

Naučnici su, za svoje istraživanje, koristili deset najpretraživanijih pojmova u Australiji prošlog mjeseca, i onda uporedili kako na te pretrage reaguje Gugl, kako Bing, a kako Ekosia, piše B92.

Tako su otkrili da Bing i Ecosia daju više profesionalno proizvedenih vesti. Na primer, pretraga pojma “Grace Tame” kada se koristi Google dala je u prvih 50 rezultata oko 70% stranica za koje se smatra da predstavljaju profesionalne novinske portale. Za isti pojam, Bing je dao 94% a Ecosia 82%.

Kada je u pitanju pojam “Lockdaun”, tu je Gugl dao 80%, Bing 90%, a Ekosia 86% relevantnih rezultata u prvih 50.

Ovo istraživanje došlo je, reklo bi se, u pravo vrijeme. Australijska vlada trenutno pravi predlog zakona koji bi Gugl i Fejsbuk natjerali da medijskim kopmpanijama plaćaju za distribuciju njihovog sadržaja, a uprkos rezultatima, Gugl i dalje drži 94% tržišta u Australiji.

Portparol kompanije Gugl je takođe prokomentarisao ove rezultate.

– Gugl nije sakupljač vijesti. Dnevno, u Australiji samo 1.25% pretraga odnosi se na vijesti. Ljudi koriste naš pretraživač kako bi došlo do raznih informacija, pa smo ga i dizajnirali tako da korisnicima daje najpouzdanije stranice – rekao je.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )