Foto: TANJUG/AP/ARHIVA

Ukrajinski predsjednik namjerava da na samitu G7 lobira za dalju podršku Ukrajini

"Putujući cirkus Vladimira Zelenskog", kako su nedavno u Francuskoj nazvali "diplomatsku" turu ukrajinskog predsjednika po Evropi- uskoro stiže i u Aziju, na samit G7.
 
Lider Ukrajinaca, za koga je prvobitno najavljeno da će se učesnicima obratiti virtuelno, skupu će, kako je "Fajnenšel tajms" saznao iz više izvora, ipak prisustvovati lično.
 
Očekuje se, kako se navodi, da će Zelenski na sastancima u Hirošimi u Japanu, učestvovati u nedjelju.
 
"Njegovo neočekivano prisustvo ima za cilj jačanje zapadne podrške Ukrajini, dok se rat sa Rusijom približava svom šesnaestom mjesecu trajanja. Nastojaće da obezbjedi podršku učesnika koji nisu članovi G7, kao što su Indija i Brazil, koji se nisu pridružili zapadnom kažnjavanju Moskve", naveo je "Fajnenšel tajms".
 
Indija i Brazil, inače nisu članice ovog saveza, već su sa Rusijom dio "BRIKS-a", ali na poziv organizatora, sa još nekoliko zemalja učestvuju na skupu.

Prisustvo Zelenskog bi, kako "Fajnenšel tajms" ocjenjuje, "moglo" da zakomplikuje napore japanskog premijera Fumija Kišide da osigura da se samit, koji se održava u Aziji prvi put posle sedam godina, ne fokusira samo na rat u Ukrajini.
 
Kašida, naime, želi da se skup usredsredi i na bezbjednosna pitanja u Indo-pacifičkom regionu, ali i na pristup zemljama u razvoju.
 
I SAD bi u ovom trenutku radije pričale o Indo-Pacifiku i radile na stvaranju jedinstvenog pristupa Kini.
 
Znajući, međutim, da Zelenski na svim svojim putovanjima, od Amerike preko Evrope, svaki trenutak provodi tražeći još novca i oružja, jasno je da njegovi saveznici u Aziji neće imati dnevni red koji su zamislili.
 
Kišida je, inače, u martu prvi put posjetio Kijev, da bi zvanično pozvao Zelenskog da prisustvuje samitu u Hirošimi, što je bila jedinstvena posjeta japanskog lidera ratnoj zoni.
 
Portparol japanske vlade ovom listu ipak nije potvrdio da će se Zelenski u Hirošimi pojaviti lično, već je ponovio prethodne izjave da se očekuje da će Zelenski učestvovati na događaju putem video konferencije.

I prethodni planovi putovanja Zelenskog, držani su u tajnosti do posljednjeg trenutka, iz bezbjednosnih razloga.
 
Ukrajinski predsjednik u Aziji nije bio od početka specijalne vojne operacije, ali je išao na sve druge strane- samo ove nedjelje je stigao u nenajavljene posjete Velikoj Britaniji, Italiji i Njemačkoj.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )