Foto: BHRT

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić gostovao je u programu BHRT-a, gdje je govorio o posljedicama strašnih poplava i klizišta u našoj zemlji, posebno o Donjoj Jablanici koja je najviše stradala.

“Nažalost, svi smo svjesni tragedije koja je zadesila ovo područje. U Jablanici je 11 identifikovanih, a jedna neidentifikovana osoba, u Konjicu tačnije Buturović Polju je jedna”, započeo je Nikšić, koji je potom govorio o kamenolomu u Komadinovom vrelu:

“O tom kamenolomu ne znam ništa, navodno je neka porodica Hondžo vlasnik.

Da ne špekulišemo o tome, ono što je evidentno i za šta zaista ne morate biti neki stručnjak jeste da vidite da se ovdje obrušilo kompletno brdo. U Buturović polju je zaista naišla bujica i tu imamo jednu žrtvu nažalost, ali ni blizu kao u Donjoj Jablanici. Ne treba biti ekspert da se utvrdi da je taj kamenolom uzrok smrti ovolikog broja ljudi.

Čija je odgovornost i ko je kriv, to ispitati, neka to utvrde nadležni iz pravosudnih institucija. Nama kao Vladi je u ovom trenutku prioritet da rješavamo pitanja sanacije, uspostave komunikacije i zbrinjavanja unesrećenih”.

Nikšić je potom dodao:

“U evidenciji Federalnog ministarstva posljednjih godina ne postoji ništa o funkcionisanju tog kamenoloma. To su informacije koje imam”.

Premijer Federacije pohvalio je reakciju svih službi koje su se javile za pomoć unesrećenim, a potom i stigle na mjesto katastrofe.

“U svoj ovoj tragediji, jedino možemo biti zadovoljni reakcijom jučer. Ne samo Civilnom zaštitom, već bukvalno sva mehanizacija se stavila Vladi na raspolaganje i prije nego što smo donijeli odluku o vanrednom stanju”, rekao je Nikšić.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )