Foto: srpskainfo.com

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da nismo ni blizu pobjede nad korona virusom i naglasio da se zdravstveni sistem brzo adaptirao da kompletno odgovori jednom snažnom udaru, dodajući da je ”pokazao vitalnost kojom treba da se hvalimo”.

– Mislim da smo solidno, pa čak i uspješno premostili taj (prvi) talas. Vidjećemo šta će dalje biti, jer ne smijemo da se previše opuštamo. Još nismo ni blizu pobjede, jer pobjeda podrazumijeva da virusa nema, kao i nijednog smrtnog ishoda duži period. Vjerovatno ćemo imati neki predah tokom ljeta, a onda ćemo ponovo morati da se pripremimo za zimu ili poznu jesen – rekao je Kon.

Na pitanje da li to znači da očekuje pojavu drugog talasa oboljevanja od Covida-19 i da li bi on mogao da bude jači, Kon je odgovorio da ”to baš i nije lako procenjivati”.

– Ima mišljenja ljekara da do toga neće doći, ima i onih koji kažu da će talas biti blaži. Prilično sam uzdržan po tom pitanju jer još nemamo podatak kakav nam je kolektivni imunitet – rekao je Kon. Na pitanje šta očekuje od istraživanja koje će pokazati koliki je stepen kolektivnog imuniteta u Srbiji, on je rekao da očekuje da ”prokuženost neće biti jednaka u svim dijelovima Srbije”.

– I mislim da neće biti masovna, već daleko od toga. Mislim da postoji, ali da to nije dovoljno. Različita mišljenja o tome postoje i među epidemiolozima i među ljekarima u Kriznom štabu za suzbijanje Covida-19 – rekao je Kon, pišu Novosti.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )