Foto: x.com

Evropski saveznici treba da preuzmu svoj deo kolektivnog tereta NATO-a i pokažu spremnost da preuzmu veću odgovornost za odbranu Evrope

Ministri spoljnih poslova Njemačke, Francuske i Poljske Analena Berbok, Stefan Sežurne i Radoslav Sikorski pozvali su članice NATO, povodom 75. godišnjice od osnivanja "najuspešnijeg odbrambenog saveza u istoriji", da nastave da podržavaju Ukrajinu "koliko god bude potrebno" i ispunjavaju obaveze prema Alijansi.
 
Moramo da reagujemo "u skladu sa činjenicom da ovaj trenutak može da definiše budućnost u kojoj će živjeti naša djeca", naveli su ministri u autorskom tekstu za "Politiko".
 
"Podržavamo Ukrajinu da bismo odbranili svoju slobodu i bezbjednost ali takođe ulažemo u sopstvene snage u Evropi. Ne treba da se zavaravamo: danas je Ukrajina na udaru - sutra može biti neki drugi deo Evrope. A Rusija neće prestati sa agresivnom i imperijalističkom politikom u doglednoj budućnosti", naveli su ministri i poručili da će "braniti svaki inč NATO teritorije" od "agresivne Rusije".
 
Da bi Evropa bila u miru, "ruski imperijalizam" mora biti zaustavljen, naveli su Berbokova, Sežurne i Sikorski i ocenili da je Specijalna vojna operacija u Ukrajini "dokazala da je politika ustupaka prema Rusiji, u nadi da bi mogla da vrati mir ili stabilnost na kontinent, naivna".
 
"Zbog toga bi evropski saveznici trebalo da preuzmu svoj dio kolektivnog tereta NATO-a i pokažu spremnost da preuzmu veću odgovornost za odbranu Evrope", naveli su ministri i ukazali da su SAD dugo nosile veći teret od ostalih, "ali je kolektivna odbrana naš kolektivni napor".
 
Kako bi ojačali bezbjednost 32 zemlje Evrope i Severne Amerike, evropske članice NATO moraće da izdvajaju minimum dva odsto BDP na odbranu, ožive vojnu industriju i proizvodnju i ulažu u tehnologije budućnosti kako bi NATO "zadržao tehnološku prednost nad potencijalnim suparnicima i snagu svoje odbrane i odvraćanja", objasnili su ministri.
 
Sloboda i bezbednost u godinama koje dolaze zahtevaju moderan i snažan transatlantski savez. Kao Evropljani, spremni smo da uradimo svoj deo, zaključili su u tekstu povodom 75. godina NATO-a.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )