Foto: undefined

Na početku briselskog samita šefova diplomatija EU njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok upozorila je Moskvu, a nije imala lijepe reči ni o Dodiku.

"Situacija u Bosni i Hercegovini je zabrinjavajuća. Napori u pravcu otcjepljenja su neprihvatljivi. Prema meni to znači da bi sada trebalo postojeći režim sankcija primjeniti i protiv gospodina Dodika", izjavila je Analena Berbok, nova njemačka ministarka spoljnih poslova poslije susreta šefova diplomatija Evropske unije u Briselu.
 
Na sarajevskom portalu "Klix.ba" objavljena je i izjava Milorada Dodika: "Ako Njemačka uvede sankcije, uzvratićemo. Nisam slijep da ne znam šta su Amerika i Njemačka. Ali moja poruka je – pretjerali ste".

Rusija kao problem
 
Bosna i Hercegovina nije ni izdaleka najveći problem kojim su se bavili šefovi diplomatija zemalja članica EU. Njemačka šefica diplomatije uputila je upozorenje Rusiji da će, ukoliko zvanična Moskva bude djelovala protiv Ukrajine, biti suočena s teškim diplomatskim i ekonomskim posledicama i dodala da su se o tome saglasili svi ministri spoljnih poslova u Briselu, te da za njih suverenost Ukrajine ni na koji način nije dovedena u pitanje.
 
Ministarka Berbok je za Drugi program njemačke televizije (ZDF) u nedjelju (12.12.) ponovila stav nove njemačke vlade da za Sjeverni tok 2 važe pravne odredbe Evropske unije, sa kojima projekat još uvijek nije usklađen, pa ne može ni dobiti upotrebnu dozvolu.
 
Bojkot Olimpijskih igara?
 
Inače, Analena Berbok je u ponedjeljak (13.12.) izjavila u Briselu da je na samitu diplomata u Briselu bilo riječi i o mogućem diplomatskom bojkotu zimske olimpijade u Pekingu, koja se održava u februaru ove godine. Ona je rekla da o tome postoje različiti stavovi i da se radi na tome da se što više zemalja okupi oko jedne linije, pošto je svima zajednička briga za ljudska prava.
Evropska unija je već donijela odluku da se uvedu sankcije ključnim ljudima ruske plaćeničke paravojne formacije "Vagner". Njeni specijalci su učestvovali u borbama na istoku Ukrajine i u Siriji, a Brisel ih optužuje za teška kršenja ljudskih prava i ciljana ubistva.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )