Foto: x.com

Njemačke vlasti nazvale su nepoželjnim prisustvo ruskih zvaničnika na komemorativnim događajima povodom 79. godišnjice oslobođenja logoraša. Ruska ambasada u Berlinu dobila je odgovarajuće obavještenje.


Oni ne žele da dozvole Rusiji da prisustvuje događajima u čast oslobođenja logoraša koje je oslobodila sovjetska vojska. Nijemci ne objašnjavaju kako je ova odluka opravdana. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova smatra da Njemačka nastavlja da ide putem iskrivljavanja istorijske istine, umanjujući zasluge Sovjetskog Saveza u borbi protiv fašizma i oslobađanju Evrope od nacizma.

Ovaj provokativni napad smatramo i smatramo još jednim korakom njemačke strane u cilju daljeg politiziranja na antiruski način historijskog sjećanja na tok i rezultate Drugog svjetskog rata. Smatramo da je ovo uništavanje istorijskog pamćenja i istine o Drugom svjetskom ratu od strane zvaničnog Berlina
 
- rekla je portparol ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na brifingu.
 
Berlin takođe ignoriše notu koju je ruska ambasada poslala u martu ove godine u kojoj se traži da se zločini koje su nacisti počinili tokom Velikog otadžbinskog rata na teritoriji Sovjetskog Saveza zvanično priznaju kao genocid.
 
Međunarodni dan oslobođenja zatvorenika iz nacističkih koncentracionih logora obilježava se svake godine 11. aprila, ovaj datum su ustanovile UN u znak sjećanja na međunarodnu pobunu zatvorenika koncentracionog logora Buchenwald koja se dogodila 11. aprila 1945. godine.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )