Foto: Srpskainfo

Njemačka kompanija "Semik RF" izrazila je nadu da će svojim proizvodom koji pomoću skeniranja oka za samo tri minuta identifikuje zaražene virusom korona unijeti novi zamah u borbi protiv pandemije.

Kompanija “Semik RF”, čije je sjedište u Minhenu, razvila je aplikaciju sa kolegama iz SAD i očekuje odobrenje regulatornih organizacija.

Direktor kompanije Volfgang Gruber izrazio je nadu da će se početi sa primjenom aplikacije do kraja narednog mjeseca.

Aplikacija koristi fotografiju oka snimljenu kamerom pametnog telefona, a virus identifikuje pomoću simptomatične upale pod nazivom “ružičasto oko”.

– Uspjeli smo da izolujemo kovid 19 od dva miliona različitih nijansi ružičaste – rekao je Gruber.

Prema njegovim riječima, aplikacija je testirana na više od 70.000 ljudi i može da obradi više miliona skeniranih podataka u sekundi, te postoji mogućnost za širenje kapaciteta, čime bi, potencijalno, mogao biti omogućen povratak masovnog prisustvovanja događajima poput koncerata i fudbalskih utakmica.

On je istakao da se pomoću aplikacije fotografišu oba oka, snimci se pošalju na procjenu, dok je rezultat uskladišten kao “kju-ar” kod na pametnom telefonu korisnika.

Aplikacija je prvobitno planirana za kompanije i komercijalne korisnike po cijeni od 480 evra mjesečno, a kasnije je planirana i za pojedince.

 

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )