Foto: Matthias Balk/dpa

Njemačka policija je od sredine septembra zabilježila 2448 pokušaja ilegalnog prelaska granice i pooštrila granične kontrole, javlja dpa.

Policija je saopštila u utorak da je između 16. i 30. septembra vratila 1.546 ljudi natrag preko granice nakon što su ilegalno ušli u zemlju.

Još 39 vraćeno je s graničnih prijelaza uz izricanje zabrane ulaska. U istom razdoblju policija je uhapsila 49 osoba osumnjičenih za krijumčarenje ljudi.

Njemačka kontrolira sve kopnene granice od 16. rujna, u nastojanju da suzbije neregularnu imigraciju.

Novost su patrole uz granicu s Danskom, Belgijom, Nizozemskom i Luksemburgom, dok je kontrola granice s Poljskom, Češkom, Austrijom i Švicarskom bila ranije.

Njemačka je također ranije uvela kontrolu nad Francuskom, zbog Olimpijskih igara u toj zemlji.

Mjera je privremena i zbog schengenskih propisa o otvorenim granicama ograničena na šest mjeseci. Članovi, međutim, mogu proširiti kontrolu.

Tako Njemačka od rujna 2015. i migrantske krize duž balkanske rute kontroliše granicu s Austrijom.

Policijski sindikat GdP ocijenio je da nove granične kontrole skromno pridonose suzbijanju imigracije jer uz zapadnu granicu hvataju vrlo mali broj migranata i krijumčara.

Pojedine članice schengenske zone, poput Poljske, Danske i Grčke, osuđuju potez njemačkih vlasti, uz ocjenu da preširoko tumače mogućnost uvođenja kontrola u izvanrednim okolnostima.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )