Foto: Telegram

Njemačka obavještajna služba (BND) ocjenjuje da ruski predsjednik Vladimir Putin u februaru nije započeo rat samo protiv Ukrajine.


Zbog skorog gašenja plasmana vijesti  na početnim stranama od strane Facebook , za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !
 

Kako su naveli, "objavio je rat" zapadnim demokratijama, izjavio je u Bundestagu direktor BND Bruno Kal.

"Rat koji je pokrenut 24. februara je objava rata cijelom demokratskom zapadnom svijetu, a ne samo Ukrajini", rekao je direktor BND Bruno Kal pred parlamentarnim kontrolnim odborom u Bundestagu.

On smatra da bi rat, zbog činjenice da obje strane traže odluku na bojnom polju, mogao da potraje i do sljedeće godine.

Kal je istakao da napad na Ukrajinu nije bio iznenađenje za BND i da će Putin nastaviti da koristi silu za postizanje svojih političkih ciljeva.
 
"Baš kao u Čečeniji, Gruziji, Siriji i Krimu i Donbasu, Putin pokušava silom da postigne svoje političke ciljeve u Ukrajini", rekao je Kal.
 
On je kritikovao ignorisanje upozorenja koje je BND godinama izdavao na temu ruske spoljne politike.
 
"Ono što je za nas bio rezultat profesionalnih obavještajnih aktivnosti šokiralo je veliki dio javnosti, što je opet rezultat prakse posljednjih godina ignorisanja upozorenja BND-a, a ukazivanje na realne prijetnje naziva se panikom i lukavstvom", navodi se u saopštenju direktora BND-a.
 
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )