Foto: Arhiva

Šolc je, otkako je preuzeo kancelarsku funkciju, jednim od temelja svoje vanjske politike učinio pitanje proširenja Europske unije na balkanske i druge zemlje


Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) danas je pozvao na proširenu Evropsku uniju, rekavši okupljenim evropskim socijaldemokratima da će EU tako moći ostvariti više utjecaja u globalnim pitanjima.
 
Šolc je, otkako je preuzeo kancelarsku funkciju, jednim od temelja svoje vanjske politike učinio pitanje proširenja Europske unije na balkanske i druge zemlje.
 
To je pitanje postalo hitnije zbog ruske invazije na Ukrajinu, koja je kandidatkinja za članstvo u Uniji postala početkom ovog ljeta.
 
- Evropska unija s 27, 30, 36 država, tada s više od 500 milijuna slobodnih i jednakih građana, može imati još veću težinu u svijetu - rekao je Šolx na kongresu Stranke europskih socijalista u Berlinu. Unija trenutno ima 27 država članica.
 
- Predan sam proširenju EU. To da se Unija nastavi širiti prema istoku jest situacija u kojoj svi mi dobivamo, kazao je Šolc.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )