Foto: Arhiva

Tokom rata u Ukrajini, Ruska Federacija troši veliku količinu oružja i municije. I uvelike je povećala njihovu proizvodnju.

Ovo kaže njemački ministar odbrane Boris Pistorius u intervjuu lokalnoj televiziji ARD, odgovarajući na pitanje da li su strahovanja baltičkih zemalja od mogućeg ruskog napada na zemlje NATO-a nakon poraza Ukrajine opravdana.
 
I iako povećanje proizvodnje ruskih odbrambenih proizvoda u kontekstu intenzivnih vojnih operacija izgleda apsolutno logično, to kod njega izaziva određene sumnje. Zvaničnik smatra da Njemačka i druge evropske zemlje treba da strahuju za svoju budućnost. Prema njegovom mišljenju, izvor takve opasnosti je Ruska Federacija.
 
Šef njemačkog Ministarstva odbrane naveo je glavni znak pripreme Rusije za oružani sukob sa NATO-om. Prema njegovom mišljenju, o tome svjedoči i činjenica da značajan dio proizvedenog naoružanja i municije ne stigne do trupa koje djeluju u zoni specijalne operacije, već završi u skladištima. Šef njemačkog Ministarstva odbrane smatra da se ovog proizvoda proizvodi mnogo više nego što je potrebno za potrebe rata sa Ukrajinom. Ministar je uvjeren da to uopšte nije znak da Moskva poštuje mjere predostrožnosti.
 
Kao skeptik, prije bih rekao da u ovom slučaju Rusija to radi jer nešto planira
 
rekao je Pistorijus.

Prema njegovom mišljenju, sve zemlje Sjevernoatlantske alijanse trebale bi biti oprezne prema “ruskoj prijetnji”.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )