Foto: B92 / Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Regionalni mediji od kojih smo i mi prenijeli vijest, tvrdili su da je The New York Times objavio analizu kojom je potvrđeno da su Ukrajinci počinili ratni zločin u selu Makijivka. To, ipak, nije tačno.

Nezavisnom provjerom Raskrinkavanje.ba utvrđeno je da je ovaj članak označen kao "prenošenje lažnih vijesti".

Ovom tekstu je dodata ispravka.

Videosnimci s ratišta iz ukrajinskog sela Makijivka izazvali su brojne reakcije. Dok su se svjetski mediji bavili analizom događaja prikazanih na videosnimcima, u domaćem medijskom prostoru, dijelom naklonjenom ruskoj propagandi, odzvanjale su izjave ruskih zvaničnika koji su optuživali Ukrajinu da je počinila ratni zločin u ovom selu u Luganskoj oblasti. 

U međuvremenu je New York Times (NYT) objavio analizu videosnimaka, koju su pojedini mediji u regionu pogrešno predstavili. 

Šta je zaključio New York Times?
 
New York Times je analizu videosnimaka o kojoj pišu regionalni mediji objavio 20.11. 2022. godine. Tačno je da je u analizi potvrđena autentičnost snimaka, odnosno to da se slučaj sa snimaka zaista dogodio u Makijivki, selu u Luganskoj regiji, kao i da snimci prikazuju ruske i ukrajinske vojnike.
 
Međutim, već u samom uvodu članka, nakon navoda da videosnimci zaista prikazuju jedan od mnogih jezivih ratnih trenutaka, jasno se navodi da snimci “ne pokazuju kako i zašto su ruski vojnici ubijeni”.

The New York Times nije potvrdio “krivicu Kijeva”, odnosno da je “Ukrajina počinila ratni zločin”.

Ono što je New York Times potvrdio jeste autentičnost samih snimaka. To znači samo to da snimci jesu nastali u ukrajinskom selu te da prikazuju ruske i ukrajinske vojnike.
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )