Foto: pixabay

Građani u Srpskoj uprkos neizvjesnoj epidemiološkoj situaciji uveliko razmišljaju o zimovanju i proslavi Nove godine, a dok se za putovanja na destinacije van granica za sada uglavnom raspituju, aranžmani za proslavu najluđe noći i to u skupljim hotelima na Jahorini i planinama u Srbiji već su rezervisani.

Ističu to u većini turističkih agencija u Republici Srpskoj, navodeći da interesovanja za putovanjima ne manjka uprkos pandemiji.
 
Direktor “Unis tursa” iz Banjaluke i član Upravnog odbora Udruženja ugostitelja i hotelijera “Horeka” RS Zoran Preradović kazao je da je najveća potražnja za Jahorinu i Kopaonik.
 
- U pojedinim skupljim hotelima na ovim planinama smještajni kapaciteti za 31. decembar su popunjeni dok je zbog neizvjesne epidemiološke situacije nešto manje interesovanje za udaljenije destinacije - rekao je Preradović za “Glas Srpske”.
 
Novogodišnje pakete pripremila je i prijedorska agencija “Vuković”, a uglavnom je riječ o evropskim metropolama za koje i te kako ima interesovanja.
 
- Riječ je o destinacijama u Turskoj, Austriji, Sloveniji, ali i Mađarskoj. Ljudi dosta putuju uprkos pandemiji i nadamo se da će tako biti i u narednom periodu - kazala je Bojana Vuković iz ove agencije.
 
Da osim građana koji ništa ne prepuštaju slučaju ima i dosta onih koji čekaju posljednji trenutak za odlazak na zimovanje smatra vlasnik turističke agencije “Kompas turs” iz Banjaluke Mladen Račić, koji kaže da naš narod uvijek nađe način da proslavi svetkovine i praznike zbog čega smatra da će pravo interesovanje početi krajem decembra.
 
- Ljetna sezona je bila interesantna, jer je desetak dana pred polazak na put veliki broj građana tražio od turističkih agencija da im nađu smještaj na željenoj destinaciji. Mislim da će se taj trend nastaviti i u narednom periodu i da će prava navala biti nekoliko dana pred zimske praznike - rekao je Račić, dodavši da treba uzeti u obzir i one koji godinama idu na skijanje i najčešće sami organizuju put i smještaj.
 
I direktor turističke agencije “Sebastijan” iz Banjaluke Saša Kalinić smatra da građani kada je riječ o zimovanju na domaćim planinama i u regionu uglavnom sami traže smještaj.
 
- Za sada nema interesovanja za razliku od godina prije pandemije kada su se građani već raspitivali o cijenama, o datumima kada će biti objavljene ponude, te da li imamo u ponudi plaćanje na rate - kazao je Kalinić.
 
Povrat novca
 
U turističkim agencijama navode da će građanima novac za aranžmane koji su uplatili prije pojave pandemije, a koji nisu iskoristili za zamjenska putovanja, biti vraćen početkom iduće godine.
 
Saša Kalinić ističe da inostrane agencije kojima je bio uplaćen avans, a koji nije iskorišćen zbog pandemije, još nisu vratile novac turističkim agencijama u RS.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )