Foto: Nezavisne

SARAJEVO - Fadil Novalić, premijer FBiH govorio je o ekonomskoj situaciji koja je odredila u mnogome rebalans budžeta.

"Ova pandemija je dovela do ogromnog poremećaja i u lancu snabdijevanja, pored zdravstvenih i ekonomskih posljedica", kazao je Novalić.

Kazao je da je Vlada FBiH svjesna krize odmah reagovala, te je sve resurse stavila na raspolaganje kako bi zdravstvenim ustanovama pomogla.

"Procjene relavantnih domaćih i međunarodnih institucija da bi pad BDP-a mogao biti od 3 do 5 posto", kazao je Novalić.

Tvrdi da se sva budžetska sredstva reduciraju, da ministarstva izvrše prenamjeru kako bi se sredstva usmjerila u privredu.

"Pripremajući ovaj rebalans suočili smo se sa dvostrukim pritiskom, očekivanja umanjenja doprinosa, a s druge strane da se formira Stabilizacijski fond koji će omogućiti da se pomogne privredi", kazao je Novalić.

Kazao je da je nepoznato koliko će pandemija trajati i nezahvalno je napraviti projekcije, a pogotovo projekcije naplate indirektnih poreza.

On je kazao da je ovogodišnji budžet povećan za oko 11,2 posto. Kazao je da je najznačajnija stavka rebalansa budžeta 500 miliona KM Fondu za stabilizaciju privrede koji je sastavni dio Zakona o ublažavanju posljedica za privredu.

"Planirano je i 20 miliona KM za uspostavu Garancijskog fonda pri Razvojnoj banci FBiH, što bi s preostalih 80 miliona KM, alociranih u ovoj banci po osnovu komisionih poslova, kreiralo potencijal od 100 miliona KM, čime je omogućeno finansiranje garancije u iznosu od 500 miliona KM fondu“, objasnio je Novalić.

Novalić je kazao i da se federalni budžet prvi put nalazi u deficitu i to u iznosu od 777 miliona KM. Naglasio je da je došlo do značajnog pada prihoda koji je doprinio velikom deficitu.

Transfer za politilčke stranke umanjen je za 1,8 miliona KM. Transferi za boračke kategorije umanjeni su za 20 miliona KM, takođe i transferi za kulturu i sport 3,4 miliona KM. Tvrdi da sve ovo neće uticati na lična primanja.

Aner Žuljević, delegat Doma naroda FBiH, tokom rasprave o rebalansu budžeta u ovom Domu, istkao je da se premijer nije udostojio da napravi sastanak sa kantonima, i da ono što je sad na sceni da svaki kanton vodi svoju politiku, a FBiH je jedini region koji 40 dana nije donio ni prve mjere, dok u regionu na snagu stupaju već druge, treće.

Elmedin Konaković, delegat rekao je da "ovaj premijer vodi FBiH u sunovrat".

"Mi nismo siriomašna, mi smo korumpirana, lopovska zemlja", kazao je Konaković.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )