Foto: srpskainfo.com

Epidemija korona virusa utIcala je na finansijske tokove širom svijeta što se u konačnici počelo odražavati na prihode u domaćinstvima. Šta uraditi? BBC je konsultovao nekoliko stručnjuka i donio šest korisnih savjeta o načinu ušteda u ovim nesigurnim vremenima.

Koristite internet pametno za povoljniji šoping: Bloger Andi Veb smatra da bi svako trebao razmisliti o širem korištenju internet stranica za pretraživanje cijena.

Razne veb stranice su dostupne putem tražilice i moguće je pronaći i uporediti cijene u desetinama trgovina, kao i pročitati specifikacije proizvoda.

– Kupovina po najpovoljnijoj cijeni je stvarno jednostavna kada to radite na mreži – kaže Andi, koji piše blog Be Clever With Your Cash.

Tražite povrat novca za neiskorištene usluge: Uplatili ste članarinu u teretani koju ne možete koristiti tokom pandemije korona virusa? Uplatili ste novac za druge usluge koje ne možete koristiti? Iona Bain, osnivač bloga Young Money, ističe kako potrošači koji ne mogu koristiti proizvode ili usluge zbog različitih mjera imaju pravo na povrat novca.

Predlaže i da razgovarate sa svojom bankom, osiguravateljima, komunalnim firmama, mobilnom mrežom i iznajmljivačem ako ste u problemu.

Zahtijevajte beneficije na koje imate pravo: Finansijska podrška vlasti možda vam je dostupna, ali morate biti informisani, aplicirati ili zatražiti. BBC piše da vlasti nude različite pogodnosti. Li Hali, savjetnik za novac u IncomeMax, napominje kako su dostupne različite poreske olakšice, donacije i pomoći.

– Studenti bi trebali kontaktirati svoj fakultet ili univerzitet kako bi vidjeli koja je pomoć dostupna – istakao je Hali.

Poredajte prioritete pri isplatama: Mnogi nisu morali plaćati stanarine, hipoteke ili druge dugove tokom epidemije korona virusa, ali to ne može dugo potrajati.

Sara Viliams, koja piše blog Debt Camel, smatra da će pametno korištenje budžeta pomoći ljudima da se izbore.

– Ako vam je glavni cilj uklanjanje duga s kreditne kartice, ali to sebi ne možete priuštiti, pokušajte uspostaviti trajni nalog za minimalnu moguću uplatu – istakla je ona.

Pametno raspolažite uštedama: Ako već imate uštede, ne ostavljajte ih samo na starom računu, već provjerite da li možete dobiti bolji povrat novca za tu uštedu.

Ana Bovs, iz servisa Savings Champion, ističe da je neophodno nastaviti štedjeti kada epidemija prođe i prihodi se normalizuju.

– Ova situacija stvara potrebu da svi pokušaju i odlože nešto novca – kaže Bovs.

Vratite neispravne i nekvalitetne predmete: Helen Devdnej, koja objavljuje blogove pod imenom The Complaining Cow, ističe da imate pravo vratiti predmet koji ste kupili u trgovini ako je neispravan ili ako vam nije trajao razumno vrijeme.

– Ponudite im mogućnost da predmet preuzmu sigurno i isporuče vam zamjenu ili da ga odnesete na popravak – ističe ona, prenosi Klix.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )