Foto: Telegram

Razmjena ukrajinskog opozicionog političara Viktora Medvedčuka za pet komandanata bataljona Azov obavljena je u septembru 2022., a sada su objavljeni detalji.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je novinarima 22. septembra da je došlo do razmjene više od 200 zatvorenika između Rusije i Ukrajine.

Jedan od njih je, kako je rekao, poslat u Rusiju na zahtjev predsjednika Vladimira Putina, rekao je tada Erdogan, ne navodeći njegovo prezime.

Šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin je zauzvrat rekao da je u okviru razmjene Kijev oslobodio i Medvedčuka. Ukupno 215 ljudi, uključujući predstavnike ukrajinskih nacionalističkih bataljona, vraćeno je u Kijev, rekao je on.

Kako prenosi Hurijet, razgovori o razmjeni održani su u sjedištu Turske nacionalne obavještajne organizacije u Ankari.
 
"Međusobno dogovaranje je trajalo određeno vrijeme. Kada je došao dan razmjene, ruska strana je postavila uslov da komandanti bataljona Azov ostanu u Turskoj, Ukrajina je to prihvatila", citira turski list svoje izvore.
 
Na dan razmjene, prema pisanju lista, na aerodrom Esenboga u Ankari su jedan za drugim stizali avioni iz Rusije i Ukrajine.
 
Medvedčuk je bio u ukrajinskom, dok su komandanti Azova dovedeni u tursku prestonicu na ruskom.
 
"Nakon sletanja aviona, ukrajinski predstavnici su u prisustvu turskih obavještajaca ušli u ruski avion, a Rusi u ukrajinski. Razmjena je obavljena bez problema. Komandanti Azova su od tada u Turskoj vrijeme kao njeni gosti", citira turski list svoje izvore.
 
Zvanični predstavnik turskog predsjednika Ibrahim Kalin ranije je izvjestio da je do razmjene zarobljenika došlo posle pregovora koji su trajali više od tri mjeseca, a Erdogan je o ovom pitanju razgovarao sa predsjednicima Ruske Federacije i Ukrajine.
 
Kalin je napomenuo da su komandanti Azova koji se nalaze u Turskoj na bezbjednom mjestu.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )