Foto: klix.ba

Primopredaja funkcije komandanta NATO štaba Sarajevo između brigadne generalice Pamele McGaha i brigadnog generala Matthewa A. Valasa održana je danas u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Dosadašnja generalica McGhana obratila se prisutnima kazavši kako se, nakon dvije i pol godine rada u Sarajevu, mora zahvaliti brojnim ljudima.
 
"Admirale Munsch želim se zahvaliti vama, admirale Burkeu, generalu Cavoliju i generalmajoru Van Wagenenu na mudrosti i smjernicama koje ste mi pružali, kao i na povjerenju koje ste mi ukazali povjerivši mi da vodim ovu izuzetnu misiju. Zahvalnost također dugujem timovima Međunarodnog osoblja NATO Sjedišta u Briselu koji su pokazali nepokolebljivu opredjeljenost Saveznika za trajni mir i sigurnost građana BiH i dokazali da NATO ne ostaje na riječima već ih provodi u djelo, kroz veću podršku i historijski niz posjeta, uključujući generalnog sekretara, predsjedavajućeg Vojnog komiteta i Sjeveroatlansko vijeće", kazala je.
 
Zahvalila se i međunarodnoj zajednici za koju je kazala da neumorno radi kako bi ojačala najvažnije institucije BiH.
 
"Najvažnije, dugujem zahvalnost i pripadnicima Oružanih snaga i ministarstva odbrane i sigurnosti. Vi predstavljate ono najbolje u BiH. Vaša posvećenost, profesionalizam i jedinstvo dokazuju šta se može postići kad je fokus na izgradnji bolje budućnosti. Tome svjedoče vaši rezultati u certifikaciji Bataljonske grupe lake pješadije po međunarodnim standardima", dodala je.
 
Kazala je partnerima da su tokom prethodne dvije godine postigli mnogo.
 
"Produbili smo veze između BiH i naših država - uz povećanu podršku koja će institucijama BiH pomoći da ojačaju svoju otpornost na savremene sigurnosne izazove, uključujući terorizam, cyber napade, prirodne katastrofe i maligne uticaje. Pomogli smo da BiH bude sigurnija, uz združene napore EU, OSCE-a i velikog broja ambasada", rekla je.
 
U izjavi za medije njen nasljednik Valas je kazao kako je zahvalan na prilici da se vrati u BiH nakon više od 23 godine od završetka misije Stabilizacijskih snaga 6.
 
"Spreman sam da služim sa ovim timom predanih, iskusnih, multinacionalnih stručnjaka, koji neumorno rade na povećanju institucionalnih kapaciteta odbrane i sposobnosti oružanih snaga naših bh. partnera da u konačnici poboljšaju živote svakog građanina Bosne i Hercegovine. Radujem se što ću koristiti to iskustvo kako bih pomogao Oružanim snagama Bosne i Hercegovine da održe visoke standarde obuke koje stalno i iznova pokazuju i da povećam stručnu razmjenu između NATO saveznika i BiH. Ostajemo posvećeni jer nas obnovljeni regionalni sigurnosni izazovi podsjećaju na potrebu da kontinuirano jačamo naša partnerstva, kapacitete i sposobnosti", kazao je.
 
Brigadni general Valas prethodno je bio na dužnosti komandanta 20. Grupe specijalnih snaga. Diplomirao je na Ratnom koledžu KoV-a Sjedinjenih Američkih Država. Pješadijski oficirski čin dobio je na Hofstra univerzitetu 1998. godine. Završio je osnovni pješadijski kurs, kao i artiljerijski karijerni kurs za kapetane, komandni i generalštabni koledž, kvalifikacijski kurs za oficire detašmana specijalnih snaga, napredni padobranski kurs i rendžersku školu.
 
Bio je na dužnostima komandanata svih nivoa specijalnih snaga, od detašmana do grupe, uključujući angažman u podršci Operaciji New Dawn, kao komandant Specijalnih operacija u području operacija baze Kirkuk, Irak i Operaciji Enduring Freedom, kao komandant prvog operativnog detašmana 2116, Kandahar, Afganistan.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )