Foto: InfoBijeljina

Pojedini lijekovi do kojih su oboljeli teško dolazili i za koje su izdvajali znatne sume novca, od sada su dostupniji pacijentima širom Srpske, što će im u velikoj mjeri olakšati svakodnevnu borbu.

Ističu to sagovornici “Glasa” komentarišući potez Fonda zdravstvenog osiguranja RS koji od danas (subota) finansira još deset novih lijekova koji se izdaju na recept, a proširene su i indikacije za određene medikamente. Između ostalog, poboljšana je dostupnost lijeka “dornaza alfa rastvor za raspršivanje” za oboljele od cistične fibroze po koji su ranije morali dolaziti u Univerzitetski klinički centar RS, a sada se mogu pronaći u apotekama u mjestu prebivališta.
 
- To će prije svega mnogo značiti za roditelje koji su morali dolaziti u Banjaluku i iz najudaljenijih krajeva Srpske, jer je taj lijek do sada bio na bolničkoj listi i mi smo ga deset godina podizali na taj način - rekla je predsjednica Savjeta za rijetke bolesti RS, Biljana Kotur.
 
Dodala je da je ovaj potez Fonda zdravsta olakšao i roditeljima iz Banjaluke, jer će se smanjiti duga procedura čekanja i papirologije.
 
- Ovakve stvari generalno utiču i na smanjenje troškova oboljelih ali i bolnica. Svako unapređenje na ovaj način tim porodicama olakšava život koji nije nimalo lak - zaključuje Koturova i dodaje da se svake godine povećava broj oboljelih od rijetkih bolesti.
 
Znatne uštede osjetiće i oni koji se bore za potomstvo jer su “progesteron”, “utrogestan”i “didrogesteron” od sada dostupni na recept i ženama koje su u postupku vantjelesne oplodnje.
 
- To će mnogo značiti, jer kutija “utrogestana” košta oko 20 maraka što je iziskivalo velike troškove. Kada sam bila trudna taj lijek nije bio na Listi A ni za trudnice tako da sam ga morala kupovati devet mjeseci, a jedna kutija mi je mogla biti tri i po dana. Međutim, to je sada fantastično riješeno jer nismo sami ni u jednom problemu, sistem stoji iza nas - rekla je predsjednica Udruženja porodica s problemom steriliteta “Bebe” iz Trebinja, Snežana Misita.
 
I roditelji beba koje su alergične na proteine kravljeg mlijeka i imaju višestruku intoleranciju na proteine hrane mogu da odahnu, jer će za hranu za posebnu medicinsku namjenu “Neocate” koja je mališanima potrebna do prvog rođendana dobijati na recept, bez plaćanja.
 
- To je za svaku pohvalu budući da je proizvodnja te hrane izuzetno skupa i da roditelji moraju veoma veliku svotu novca da izdvoje za nabavku u apotekama, zato što je to specijalna formula - rekla je Milka Ćojanović, pedijatar. Dodala je da je mnogo djece koji muku muče s ovim problemom i da se iz godine u godinu povećava.
 
- Pozitivna je odluka Fonda da pomogne tim roditeljima, jer je u toj prvoj godini života potrebno da se na taj način liječe kako bi se izbjegle komplikacije - zaključuje Ćojanovićeva.
 
Lista A i B
 
Na listi lijekova koji se izdaju na recept od sada se nalazi i oni za osteoporozu, ulcerozni kolitis, epilepsiju, arterijsku hipertenziju i drugi.
 
- Pacijenti će izdvajati znatno manje novca za ove lijekove, odnosno za one sa Liste A plaćaće samo participaciju ukoliko nisu oslobođeni plaćanja ove obaveze, dok će za lijekove sa Liste B učestvovati u troškovima u iznosu od 50 odsto cijene - naveli su u Fondu.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )