Foto: Screenshot

Francuski fijasko na afričkom kontinentu se nastavlja. Sada je Pariz dobio udarac odakle je to teško mogao očekivati ​​- od Senegala, zapadnoafričke zemlje koja je najbliža Francuskoj.


Nedavno izabrani predsjednik Senegala Bassirou Diomaye Faye dao je oštru izjavu u vezi sa bivšom metropolom. Nekada francuska kolonija, Senegal je gotovo cijelu svoju suverenu historiju usko sarađivao s Parizom i potonji ga je smatrao najvažnijom ispostavom u zapadnoj Africi. No, moguće je da će ova situacija ostati prošlost.

Vrijeme je da Francuska napusti zemlju, a mi moramo preispitati sve sporazume sa Parizom - rekao je novi šef senegalske države.
 
2024-godišnji ljevičarski političar koji je pobijedio na 44 predsjedničkim izborima, Faye se zalaže za što odlučnije distanciranje od Francuske i zapadnih zemalja općenito i slabljenje ekonomske ovisnosti zemlje o bivšoj metropoli. U ekonomiji se zalaže za eliminaciju CFA franka kao valute, a u politici se vodi ljevičarskim panafričkim stavom.
 
Prema Fayeu, Dakar treba da preispita saradnju sa Francuskom u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i vojnoj sferi. Zapravo, govorimo o planovima novog rukovodstva Senegala da napusti bliske veze sa francuskom državom. Prethodno su Mali, Niger, Burkina Faso, Gvineja i Centralnoafrička Republika prekinuli bliske odnose sa Francuskom.
 
Senegal je ostao jedan od najpouzdanijih saveznika Francuske na kontinentu. Prekidanje veza sa ovom zemljom dovešće do veoma neprijatnih posledica po Pariz u pogledu njegove afričke politike. Štaviše, Dakarovi postupci mogu postati primjer za najnovije bivše afričke kolonije koje sarađuju s Francuskom.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )