Foto: fenix-magazin.de

Novi TÜV zakon dovest će do povećanja troškova u budućnosti. Gotovo dva milionaa vozača u Njemačkoj mora se pripremiti na dodatnih 50 eura troškova.

Trenutno nema puno dobrih vijesti za vozače u Njemačkoj. ADAC je nedavno upozorio na 3.000 eura troškova TÜV-a za desetke tisuća automobila. Novi zakon utiče na još više vlasnika vozila, ali mu je namjera enormno povećati sigurnost.

Novi TÜV zakon utiče na 2 miliona vozača – treba platiti 50 eura više

Ono što je prije bila samo dobronamjerna preporuka sada postaje bitna obveza: sistemi tekućeg plina u mobilnim kućicama i karavanima ubuduće moraju biti podvrgnuti redovitom pregledu.

Ova izmjena Pravilnika o prometnim dozvolama (StVZO) ima za cilj da mobilne kućice učini još sigurnijima kroz tzv. plinski test. Nova uredba odnosi se na sve vlasnike kamp vozila koja imaju sustav na tekući plin.

Bilo da se radi o hlađenju, kuvanju ili grijanju – nova uredba primjenjuje se svugdje gdje je riječ o plinu.

Prema Saveznoj upravi za motorni promet (KBA), u Njemačkoj je početkom godine bilo gotovo milion kampera. Osim toga, prema “Caravaning Industry Association”, gotovo 756.000 karavana bilo je registrirano kod KBA-a 2022. godine.

Novi TÜV zakon stupa na snagu od jun 2025. godine

Vlasnici vozila imaju odgodu do 19. juna 2025. za testiranje plinskih sustava. Od tog datuma nadalje, dokaz o plinu postaje obavezan – i zatim se mora obnavljati svaka 24 mjeseca.

Vozila koja su upravo sišla s proizvodne trake ili su ponovno aktivirana moraju se testirati prije prvog putovanja. Tko se ne pridržava nove obveze ispitivanja plina, čini prekršaj i može očekivati visoke novčane kazne.

Ovisno o tome je li rok prekoračen, kazne variraju od 15 eura (za više od 2 do 4 mjeseca), 25 eura (za više od 4 do 8 mjeseci), te do 60 eura (za više od 8 mjeseci).

Dodatne troškove TÜV-a između 50 i 100 eura ima 2 miliona vozača

Prema pisanju njemačkih medija, dodatni test plina košta 50 do 100 eura u TÜV-u, Dekri i neovisnim radionicama. Tehnički pregled, koji je već skup, postat će tako još skuplji.

Uostalom, vrijeme potrebno za plinski test je ograničeno i iznosi od 20 do 45 minuta.

ADAC-ov stručnjak za kampiranje pozdravlja inovaciju: „Dobro je što novi stavak sada stvara jasnu pravnu osnovu za vozila za kampiranje. No najviše time dobivaju sami kampisti – redoviti pregled plinskog sistema osigurava sigurnost i važan je preduvjet za bezbrižan odmor.”

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )