Foto: srpskainfo.com

Uz zdravstvene radnike, velike zasluge u brobi protiv širenja korona virusa, a pogotovo u sprečavanju širenja panike u BiH, pripadaju novinarima i medijima, koji rizikuju zdravlje da bi građani imali sve bitne informacije. Međutim, mnogi novinari su ovih dana, u znak zahvalnosti dobili – otkaze.

Najdramatičnija je situacija u sarajevskom “Oslobođenju”, gdje je od početka epidemijme, kako navode u menadžmentu, deset novinara ostalo bez posla.


Zaposleni međutim tvrde da je broj onih koji su završili na ulici mnogo veći.


U samo jednom danu u “Oslobođenju” je podijeljeno šest otkaza. Da će ostati bez posla zbog, kako je navedeno, smanjenih prihoda i finansijske krize, telefonom je obavješteno petoro novinara i novinarki i jedan fotoreporter.


Svi oni su imali ugovore o radu na neodređeno vrijeme i dugogodišnji novinarski staž, a neki od njih su cijeli radni vijek proveli u “Oslobođenju” i već su pred penzijom.


Dragan Pavlović, jedan od novinara “Oslobođenja” koji je postao tehnološki višak, tvrdi da je u najmanju ruku neobičan postupak kojim mu je saopšteno da ide na ulicu.


– Glavna urednica Vildana Selimbegović me pozvala telefonom, rekla mi da će, nažalost, morati smanjiti broj zaposlenih i da sam ja tehnološki višak, te me pozvala da odmah potpišem sporazumni raskid radnog odnosa. Rečeno mi je, ko prije potpiše, ima veće šanse da dobije otpremninu – kaže Pavlović.


Dodaje, međutim, da se posavjetovao sa advokatima i Udruženjem BH novinari, te da su mu oni rekli da ništa ne potpisuje, jer sporazmni raskid radnog odnosa znači da svojom voljom napušta posao i da se time odriče mogućnosti da u radno pravnom ili sudskom postupku zaštiti svoja prava.


Sličnu je poruku Udruženje BH novinari poslalo svim drugim novinarima i medijskim profesionalcima.


Upozorili su ih da je situacija u “Oslobođenju” tek najava talasa otkaza u drugim medijskim kućama.


– Sa žaljenjem i protestom primili smo i najavu sličnih postupaka u najmanje deset medijskih kuća iz različitih dijelova BiH. Smanjenje broja zaposlenih u medijima može samo privremeno zaustaviti ili odgoditi ekonomski kolaps, koji prijeti svim medijima u BiH u narednih pola godine – upozorili su iz ovog udruženja.


Da je situacija ozbiljna, svjedoči i primer sarajevske televizije TV1, gdje je takođe počela sezona otkaza, pa je bez posla ostao i Slađan Tomić, po ocjeni novinarske zajednice, jedan od najagilnijih mladih novinara.

Dirljivi primjeri solidarnosti

Nakon otkaza uslijedili su i dirljivi primjeri solidarnosti, pa su u “Oslobođenju” dvije novinarke ponudile da one budu otpuštene, umesto kolega, kojima su, kako one smatraju, posao i plata potrebniji.

Takođe, portal Inforadar je ponudio privremeni angažman otpuštenim novinarima, kako bi, uz skromni honorar, lakše pregurali krizu.


Iz novinarskih udruženja, međutim, poručuju da je za spas medija potrebna i solidarnost šire zajednice u čijem interesu, uostalom, i rade novinari, pogotovo u vrijeme epidemije.


Hitno formirati fond za spas medija


Društvo novinara BiH je pozvalo vlade na svim nivoima vlasti da svojim paketima pomoći i mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica krize zbog epidemije, obuhvate i zaštite novinare, medijske radnike i medije.


Podsjećaju da su novinari, fotoreporteri i snimatelji izloženi povećanoj opasnosti od zaraze korona virusom, kako bi građanima prenijeli tačne, pravovremene i provjerene informacije i doprinijeli borbi protiv širenja dezinformacija i lažnih vijesti.

Udruženje BH novinari upozorava da Krizni štabovi i vlade još nisu donijele hitne mjere za ekonomski spas medijske industrije i očuvanje javne funkcije medija.


– Zbog toga rezolutno pozivamo nadležne vlade, medijske institucije i međunarodne donatore da formiraju fond za hitnu pomoć medijima, čija će sredstva omogućiti produkciju profesionalnih i raznovrsnih medijskih sadržaja u javnom interesu – poručuju iz ovog udruženja.


Vildana Selimbegović: Nismo imali izbora!


Glavna i odgovorna urednica “Oslobođenja” Vildana Selimbegović kaže za Srpskainfo da je ova medijska kuća morala smanjiti broj zaposlenih, kako bi spasili poslovanje, jer je dramatično smanjen i obim posla i prihodi.


-Nismo imali izbora. Naših deset kolega, koji su dobili otkaz kao tehnološki višak, dobili su otpremnine i primaće 40 odsto minimalca, kao naknadu sa biroa. Mi koji ostajemo smo potpisali da ćemo, dok traje kriza, svi raditi za minimalne plate – kaže Selimbegovićeva i dodaje da je sve urađeno transparentno i po zakonu.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )