Foto: RINA

Svake godine određeni dio roda destekuje suša, a plodne njive umesto da proizvođačima donesu zaradu, samo su izvor muke.

Međutim, tim naučnika iz Novog Sada 2014. iz oblasti hemije i biohemije počelo je sa ispitivanjem koncetrata koji sprečava sušu. U proteklom periodu vršila su se razna testiranja na određenim kulturama pri čemu su postignuti određeni rezultati za pojedine kulture.

"Potreba za vodom povećava se u vrijeme intenzivne vegetacije – rasta, svake biljke. Primjera radi recimo kod kukuruza pred metličanje i svilanje u vrijeme oplodnje i u nalivanju zrna, biljci je neophodna vlaga kako bi se normalno razvijala. Kada se vlažnost zemljišta spusti ispod 10% od maksimalnog vodnog kapaciteta prestaje rast biljke. Potrebno je ostvariti stalnu aktivnost biljke od lista stabla i korenovog sistema jer je u zemljištu bitan rad mikroorganizama koji razgrađuju organske materije. Folijarna prihrana ima za cilj da u punoj vegetaciji dobije makro i mikro elemente. U tom stadiumu biljke dolazi do izražaja naš preparat protiv suše", rekao je Mato Zubac, jedan od nosilaca ovog projekta za RINU.



Ovaj preparat u sušnom periodu obezbjeđuje veći prinos u zavisnosti koliko je godina sušna. Ako to slobodno interpretiramo kada je godina kišna onda su prinosi mnogo manji odnosno neznatno veći od prinosa ne tretirane kulture. Odnosno ovaj preparat radi tako da prinosi kukuruza po jednom hektaru u sušnom periodu su identični kao kukuruz u vlažnom periodu.

"Višegodišnjim analizama i testiranjima ovo sredstvo omogućava da vlagu privuče sa visine od 10 metara na jedan hektar,  ima na raspolaganju svakog dana više od 2.000 litara vode,odnosno pet litara vode na jednom metru kvadratnom. To omogućava donošenje vlage na list, stablo do korijenovog sistema. Znači da biljka evoluira odnosno razvija se od nižeg ka višem nivou, te može koristiti hranljive materije iako je zemljište suvo, vlažnost vazduha 50 odsto i temperature iznad 30 stepeni", kaže Zubac. 

Mnogi svjetski naučnici smatraju da je ovo ozbiljno otkriće, I da će riješiti mnoge probleme kada je suša u pitanju. Međunarodni žiri u Indiji, Maroku, Turskoj, Moldaviji, Rumuniji, Portugaliji je dodijelio prestižne nagrade za izum koji rješava problem suše u svijetu.

 

 

 

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )