Foto: FENA/Opšina Kakanj

Slučaj smrti dvogodišnje Džene Gadžun, djevojčice iz Kaknja koja je usljed rutinske oftalmološke operacije očnog kapka u privatnoj stomatološkoj ordinaciji, uz iznajmljenog anesteziologa završila kobno, otkriva nove detalje.

Dva mjeseca od smrti malene Džene kompletiran je i nalaz obdukcije, koji je dostavljen Tužilaštvu Kantona Sarajevo.
 
Reanimacija nije uspjela?

N1 eksluzivno saznaje da je nalaz obdukcije pokazao „zastoj većine vitalnih organa.“
 
Desio se „infarkt mozga“, što je moglo biti uzrokovano „zastojem (arestom) srca, koje nije pumpalo krv, tako da mozak nije dobijao kiseonik.“
 
Ovo nam je potvrdio i advokat porodice Amile i Muriza Gadžun, Almin Dautbegović koji je imao uvid u obdukcioni nalaz kao pravni predstavnik oštećene strane.
 
„Nakon anestezije, tokom operacije, desila se reanimacija (postupak oživljavanja, kojim se pruža šansa za preživljavanje bolesnicima s potpunim prestankom rada srca). Nije uspjela. Pozvana je hitna. Potrebno vrijeme za reanimaciju je od 4 do 6 minuta. Nakon toga je kasno.“, saznaje N1.
 
Ovo sve je potvrđeno i u otpusnom pismu male Džene Gadžun, koje posjeduje N1. U otpusnici je navedeno:
 
„Nakon srčanog aresta i sprovedene reanimacije tokom operacije….Rađen CT mozga, koji je pokazao znake edema mozga i znakove svježe ishemije..“

 
Izvor : N1/otpusno pismo

„Edem mozga i znaci svježe ishemije“, potvrđeno je za N1, mogli su biti uzrokovani zastojem srca (srčanim arestom) i reanimacijom.
 
Roditelji žele znati uzrok smrti njihove kćerke

Mnogo je pitanja u ovom slučaju bez odgovora. Porodica Gadžun ostala je bez najsvetijeg, kćerke Džene stare dvije godine. Njihov advokat Almin Dautbegović, za njih pro bono, traži i odgovore i pravdu.
 
„Istraga koju u ovom predmetu vodi Tužilaštvo u Sarajevu, nalazi se u fazi čekanja. Nalazi i mišljenja vještaka, na osnovu obdukcionog zapisnika trebaju razjasniti uzrok smrti. Povremeno komuniciramo sa Tužilaštvom, čekajući ishod dokaza, jer roditelji u prvom redu žele doznati uzrok smrti, pa onda utvrđivanje odgovornosti svih onih koji su zatajili u ovom slučaju“, rekao je za N1 advokat Dautbegović.
 
Podsjetimo, operacija dvogodišnje Džene Gadžun u opštoj anesteziji koja je zakonom potpuno zabranjena prilikom hirurških zahvata u privatnim ordinacijama (Pravilnikom o uslovima za obavljanje privatne prakse, grupne prakse, kao i uslovima za obavljanje privatne prakse na osnovu posebnog ugovora sa zdravstvenom ustanovom) završila je fatalno. I drugo, opšta anestezija je vršena, utvrdila je zdravstvena inspekcija Kantona Sarajevo, anesteziološkim aparatom koji nije verifikovan. Saznajemo – nikada!
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )