Foto: Instagram

U Novom Sadu je obilježeno Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" 1995. godine.

Obilježavanju su prisustvovali Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS i Senka Jujić, ministar uprave i lokalne samouprave RS.
 
Hrvatske snage su 4. avgusta 1995. godine napale Republiku Srpsku Krajinu - teritoriju formalno pod zaštitom mirovnih snaga UN, načinivši niz zločina i protjeravši 250.000 Srba.
 
U akciji "Oluja" je, prema evidenciji Veritasa, 1.872 Srba poginulo i nestalo.
 
Hrvatska vojska je tokom ofanzive i nakon pada Krajine počinila zločine nad srpskim civilima, a spaljeno je više od 22.000 srpskih kuća.



21. 38 - Vučić: "Oluja" najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata
 
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Novom Sadu, na centralnom obilježavanju Dana sjećanja na stradale i prognane u akciji "Oluja", da večeras obilježavamno pogrom, težak zločin i najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata.
 
21.11 - Dodik: Nećemo zaboraviti i nećemo dozvoliti da se ponovi "Oluja"
 
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je večeras u Novom Sadu na centralnom obilježavanju Dana sjećanja na stradale i prognane u akciji "Oluja", da srpski narod neće zaboraviti i neće dozvoliti da se ponovi "Oluja". 



20.49 - Sanja Vulić, "dijete kolone", izbjeglica iz Dvora na Uni koja je imala 12 godina kada je počela akcija "Oluja", rekla je da je Srbija prihvatila izbjeglice iz Krajine, pružila im utočište i dom.
 
"Nisam rođena u Srbiji ali Srbiju smatram svojom državom, a Novi Sad svojim gradom", rekla je Vulićeva.
 
Sanja Vulić, koja je sa dvanaest godina bila u izbjegličkoj koloni, obratila se okupljenima i rekla da su u ovom tužnom danu njena osjećanja pomiješana.
 
"Tuga i bol za ognjištem, rodnim krajem, rodom i dan danas su prisutni. Danas ovde, međutim, osećam i veliku čast i pre svega zahvalnost, prema gospodinu Vučiću, svim zvaničnicima i vama narode. Hvala vam svima što ste došli na ovo mesto večeras, što ne dozvoljavate da egzodus i progon 1995. godine padne u zaborav", rekla je Vulićeva.
 
20.34 - Okupljeni su minutom ćutanja odali poštu svim stradalima u operaciji "Oluja".
 
20.32 - U prisustvu državnog vrha Srbije i rukovodstva Republike Srpske, intonirane su himne RS i Srbije - "Moja republika" i "Bože pravde".
 
20.25 - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je večeras u Novom Sadu da "naše pamćenje nije zlopamćenje" i da pamtimo svjedočenja preživjelih da ne bi neko rekao da se zločin i stradanje nisu desili.
 
"Sabrali smo se da se molitveno sjetimo nasilnog egzodusa našeg naroda iz Hrvatske" rekao je patrijarh nakon parastosa žrtvama "Oluje", poručivši da "nikada ne smijemo, nećemo i ne možemo zaboraviti žrtve i stradanja".

Patrijarh je naglasio da će se Srbi sabirati na molitvama, kao večeras u Novom Sadu.

 
"U Srbiji ne pitamo kako se krstiš ili kako se Bogu moliš. Ne pitamo koje si ti vjere brate i koje su ti narodnosti otac i majka. Takvu Srbiju volimo, za nju se molimo da takva ostane. Uvijek u njoj ima mjesta za sve, za svako ime i dušu, jer Bog ne pravi razliku, svaki čovjek je Bogu jednako vrijedan", poručio je patrijarh Porfirije.
 
20.02 - Parastos žrtvama služi Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.
 
20.00 - Prisutan je veliki broj građana kako bi odali poštu stradalima i evocirali uspomene na najveće srpsko stradanje u novijoj istoriji.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )