Foto: Ilustracija

U Gorskom kotaru izmjerene su rekordne dnevne količine padavina za septembar, a apslolutni dnevni rekord, otkad postoje mjerenja bilježi Ogulin, objavio je u subotu Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) Hrvatske

Velike količine padavina pogodile su u zadnjih nekoliko dana Gorski kotar, centralnu Hrvatsku i zapadnu Slavoniju, koje su u nekim mjestima uzrokovale velike materijalne i poljoprivredne štete.
 
Prema podacima DHMZ-a, u posljednja 24 sata najveća je količina padavina, izmjerena u Nacionalnom parku Risnjak, stanica Crni Lug, gdje su pale 192 litre kiše po kubnom metru. U Begovu Razdolju palo je 146 litara, u Delnicama 141 te Ogulinu 122 litre.
 
U Ogulinu je izmjeren apsolutni dnevni rekord otkad se na toj stanici provode mjerenja, dodaju iz DHMZ-a.
 
Oko 90 litara palo je u Kutini i Čabru, dok se Slunj, Karlovac, Sisak i Senj kreću između 60 i 65 litara. U Zagrebu, na mjernoj stanici Maksimir, izmjereno je 55 litara kiše.
 
Iako Karlovac mjeri 63 litre padaliva po kubnom metru, ta je količina veća od polovine mjesečnog prosjeka za septembar. U Karlovcu u istom mjesecu u prosjeku pada 108 litara a samo u zadnja 24 sata izmjerena količina iznosi 58 odsto mjesečnog prosjeka.
 
Obilna količina padavina dovela je i do naglog porasta vodostaja rijeka.
 
Kupa u Karlovcu narasla je u posljednjih 14 sati za dva metra i 84 centimetra, jutros je vodostaj dosegnuo 665 centimetara. Vodostaj rijeke Korane povećao se za 26 centimetara te sada iznosi 576 cm.
 
Vodostaji Kupe do hidrološke postaje Kamanje su su u blagom opadanju s tendencijom opadanja, a na hidrološkoj stanici Kamanje su u blagom porastu s tendencijom opadanja. Nizvodno do Jamničke Kiselice vodostaji su u porastu s tendencijom opadanja, napominje DHMZ
 
U porastu su i pritoke Save, no vodostaji su trenutno u domenu srednje niskih i niskih voda, navodi Poslovni.hr.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )