Foto: atv

Naučnici očekuju da će prve zemlje koje će izaći iz pandemije imati kombinaciju visoke stope vakcinisanja i prirodnog imuniteta.

Kako razorni nalet delta varijante korona virusa SARS-CoV-2 popušta u mnogim regijama svijeta, naučnici pokušavaju procijeniti kada i gdje će Covid-19 preći u endemsku bolest te očekuju da će se to dogoditi kroz 2022. godinu, proizlazi iz Rojstersovih razgovora s desetak vodećih stručnjaka za bolest.
 
Oni očekuju da će prve zemlje koje će izaći iz pandemije imati neku kombinaciju visoke stope vakcinacije i prirodnog imuniteta među ljudima koji su bili zaraženi, kao što je slučaj s SAD-om, Ujedinjenim Kraljevstvom, Portugalom i Indijom.
 
No, naučnici upozoravaju da SARS-CoV-2 i nadalje ostaje nepredvidiv virus koji mutira dok se širi među nevakcinisanim dijelom populacije.
 
Ipak, iako nije moguće u potpunosti isključiti ono što su neki zvali “scenario sudnjeg dana”, u kojem virus mutira do točke da zaobilazi teško stečeni imunitet, izražavaju sve veće uvjerenje da će mnoge zemlje najgore od pandemije ostaviti iza sebe.
 
“Mislimo da je između sadašnjeg trenutka pa do kraja 2022. godine ovo točka na kojoj dobivamo kontrolu nad virusom, gdje možemo značajno redukovati slučajeve teških oblika bolesti i smrt”, navela je Maria Van Kerkhove, vodeća epidemiologinja Svjetske zdravstvene organizacije.
 
Cilj 70 posto vakcinisaih
Stav agencije temelji se na radu sa stručnjacima za bolest, koji mapiraju vjerovatni tok pandemije u idućih 18 mjeseci.
 
Do kraja 2022. godine SZO je postavio kao cilj da 70 posto svjetske populacije bude vakcinisano.
 
“Ako postignemo taj cilj, bićemo u vrlo drugačijoj epidemiološkoj situaciji”, rekla je Van Kerkhove.
 
U međuvremenu je, ipak, zabrinuta da će države prerano ukinuti mjere opreza protiv Covid-19.
 
“Nevjerovatno mi je gledati ljude na ulicama kao da je sve završilo.”
 
Prema izvještaju SZO od 26. oktobra, broj slučajeva zaraze i smrti od Covid-19 opada još od avgusta u gotovo svim regijama svijeta, prenosi Jutarnji.hr.
 
Izuzetak je bila Evropa, a delta varijanta je izazvala novi haos u zemljama s niskom stopom vakcinacije, kao što su Rusija i Rumunija, ali i u sredinama koja su ukinule preporuke nošenja maski.
 
Delta varijanta je, takođe, pridonijela porastu infekcija u zemljama poput Singapura i Kine, koje imaju visoku stopu vakcinacije, ali malo prirodnog imuniteta zbog mnogo strožih mjera izolacije, nego što su bile u nekim drugim dijelovima svijeta.
 
Drugi, pak, uočavaju da Covid-19 sve više postaje sezonska respiratorna bolest kao što je gripa ili da bi virus mogao postati manji ubojica, pogađajući uglavnom djecu, ali to bi moglo potrajati desetljećima, kako procjenjuju neki.
 
Epidemiolog Neil Ferguson s Imperial Collegea u Londonu rekao je da je u slučaju Ujedinjenog Kraljevstva “većina pandemije kao hitnog slučaja iza nas”.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )