Foto: atvbl.com

Vitalni proizvodi, kao što je hrana za ljude i životinje, te medicinska i sanitarna oprema od danas bi preko granice trebalo da stiže brže i bez čekanja. To će omogućiti sistem zelenih prioritetnih traka koji je danas stupio na snagu, kaže ministar Staša Košarac.

"Da nemaju zaustavljanja na graničnim prelazima između zemalja CEFTA, na način da, evo u ovom slučaju će BiH na temelju svoh informacionog sistema dostaviti informacije sekretarijatu CEFTA tačno o broju vozila, vozaču, listi proizvoda koji se voze i ti proizvodi ti kamioni se neće zaustavljati ga graničnim prelazima, odnosno ići će jako ubrzano", kaže Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Granični prelazi u sistemu zelenih koridora radiće 24 časa, sedam dana u nedjelji, kako carina, tako i druge granične službe, kaže ministar spoljne trgovine i spoljnih odnosa BiH.

Prelazak GP Gradiška kamioni čekaju i po nekoliko sati. Sistem zelenih prioritetnih traka bi trebalo bar onima koji prevoze osnovne životne namirnice, kao i medicinsku opremu, omogućiti jednostavnije i brže procedure prolaska.

Prevoznicima je ogroman problem što ih nakon višesatnog čekanja sa jedne starne granice, čeka isti scenario čim pređu u susjednu državu.

"Čekam ovdje u koloni od osam sati, katastrofa je, na granici, užasno je. Ovdje čekamo zbog gužve i zbog ovog virusa i onda tamo isto na hrvatskoj strani moramo da čekamo", kaže prevoznik Elvis Delić.

U prvim danima moguće je očekivati određene poteškoće kod pojedinih zemalja članica Cefte u smislu adaptacije na nove uslove, kaže minsitar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. Očekuje se da će za funkcionisanje sistema u punom kapacitetu biti potrebno još desetak dana.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )