Foto: Vijesti.me

Ustavni odbor Skupštine Crne Gore usvojio je Prijedlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik države Milo Đukanović povrijedio Ustav, koji je podnijela parlamentarna većina formirana avgusta 2020.

 
Za je glasalo svih sedam poslanika partija većine, a opozicija nije prisustvovala sednici.
 
Poslanici parlamentarne većine (Demokratski front, Demokrate-Demos, GP URA-CIVIS, Socijalistička narodna partija, Ujedinjena i Prava Crna Gora) podnijeli su 15. oktobra Skupštini inovirani Prijedlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je Đukanović povrijedio Ustav.
 
U Ustavu piše da se nakon pokretanja postupka inicijativa dostavlja predsjedniku na izjašnjenje. Nakon toga odluku o postojanju ili nepostojanju povrede Ustava donosi Ustavni sud i bez odlaganja je objavljuje i dostavlja Skupštini i predsjedniku države.
 
Zakonom o Ustavnom sudu predviđeno je da Ustavni sud treba da odlučuje u roku od 45 dana nakon odgovora predsjednika na navode sadržane u prijedlogu.
 
Većina je u novom prijedlogu navela da Đukanović, nakon izglasavanja nepovjerenja 43. Vladi 19. avgusta nije predložio Skupštini mandatara za sastav nove vlade.
 
"To je njegova, striktno propisana Ustavom, obaveza i tim je povrijedio Ustav, član 95 stav 1, tačka 5", piše u predlogu, preneli su podgorički mediji.
 
Dodaje se da je predsjednik povredio Ustav i time što na razgovore o mandataru nije pozvao predstavnike svih parlamentarnih partija, podsjećajući da poziv nisu dobili Demos, Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Radnička partija i CIVIS.
 
"Konstatujemo da Đukanović tim činom nije pozvao na razgovor ni Miodraga Lekića, koji je dogovorom parlamentarne većine dobio podršku 41 poslanika da bude mandatar za sastav nove vlade, a koji je kao predsjednik partije Demos i njen predstavnik, što je jasna povreda najvišeg pravnog akta", navodi se u prijedlogu.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )