Foto: pixabay

Hrvatska novinarka Mirjana Hrga na svom Fejsbuk profilu komentarisala je priču Srbina koji je u Hrvatskoj ovog ljeta odradio sezonu.

Podsjetimo, Srbin je ispričao da je ovo ljeto u Hrvatskoj proveo konobarišući, te da je imao platu od 1.400 evra i oko 43 evra bakšiša dnevno.
 
Srbin o konobarisanju u Hrvatskoj: "Jedan mi je puštao Tompsona, plata je bila 1400 evra"
 
Njegova priča, koju su prije nekoliko dana prenijeli svi hrvatski, ali i naši mediji, razbjesnila je novinarku Mirjanu Hrgu.
 
"Ko tu koga?"
 
"Dakle, frajer prema ličnom priznanju početnik-neznalica, s platom i napojnicom imao je 2.700 evra za mjesec i pri tom plaćen smještaj, režije i hranu i kaže da je bio - izrabljivan (uostalom, došao je da odradi sezonu, a ne da provede život u tom restoranu).
 
Ne znam kako je sada, ali moje kolege novinari, kojima su majke i očevi odvajali od usta da im zasole pamet, rade petkom i ako je Božić slobodan, radna je NG i tako neprestano.
 
 
Ako imaju 800 evra kao obrazovani početnici-neznalice u poslu, umiru od sreće, sami plaćaju svoj stan, prevoz do posla i hranu koju pojedu.
 
Poslodavac im eventualno u izbornoj noći plati, ako plati, plati pizu, jer rade 18 sati bez prestanka. I sad ovaj tupi! I truje tržište.
 
Pa da ne poveruješ. Momak, tvoj poslodavac da fiskalizuje svaku tvoju kafu kao i kafu gosta, da plaća doprinose i poreze, ako je priča istinita, ti ne bi imao takvu platu. Imao bi je prvi konobar.
 
Ili ti bivši vlasnik krade državu, pa plaća toliko i takve kao ti, ili je lud i upravo zaključuje da je propao, jer ako radi pošteno - ne ide to tako momče. Ni u Hrvatskoj, a o zemlji iz koje dolaziš još manje.
 
Puste bajke. Ali opasan putokaz u pakao koji nas čega sledeće godine. Bez pravih radnika, a s takvim proždrljivim poluproizvodima", napisala je Hrga na Fejsbuku.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )