Foto: KK IGOKEA/ N.VURUNA

Košarkaški klub Široki je jedini od klubova tražio da se nakon završetka ligaškog dijela šampionata Bosne i Hercegovine igra završni turnir kako je to predviđeno propozicijama takmičenja.

Hercegovački klub naime ističe da samo poštuje akta koja su donijeta na početku sezone i da bi novo mijenjanje pravila tri dana pred kraj sezone dovelo regularnost takmičenja u pitanje.

– Gospodo, mi jesmo za odigravanje završnog turnira jer je takvu odluku donio Upravni odbor Košarkaškog saveza BIH. Jesmo i zato što nam je to prilika da popravimo svoj plasman i probamo doći do bolje pozicije tj. do pozicije koja bi nam osigurala direktni plasman u ABA 2 ligu. Šta je u našem stavu sporno, to što poštujemo odluku UO KS BIH i što želimo bolji plasman? Prije početka Lige za šampiona svi smo obaviješteni da se igra 10 kola, a nakon toga završni turnir. Odluku je donijelo devet članova UO KS BIH. Tada nitko nije bio protiv. Sad se naš klub proziva da je samo njemu interes da se igra završnica. Ja Vas pitam Gospodo, što da ste Vi završili četvrti, bi li i tada tražili da se liga prekine? Ja znam da ne bi. Sa druge strane potpuno razumijemo situaciju u kojoj su se našli naši sportski prijatelji KK Igokea i OKK Spars zbog nastupa u završnicama ABA lige, te zbog svakodnevnog igranja odgođenih utakmica. Naš klub je najmanje za to kriv, mi smo se trudili uskladiti s njima termine, kako bi im bar malo olakšali situaciju. Prihvatili smo odluku da se prvenstvo igra do kraja kako je UO KSBiH i odlučio. KS BiH propisuje pravila takmičenja, a ne mi klubovi. Mijenjati pravila tri dana prije kraja i odustati od istih uistinu nema smisla. Neodigravanjem završnice prvenstva liga bi izgubila svaki dignitet. Prozivati naš klub da se samo njemu igra uistinu je nekorektno, pogotovo od klubova koji se nisu ni plasirali. Niko nema pravo oduzimati nam priliku da se izborimo za ostvarenje sportskih ciljeva isključivo na terenu. Ako u tome i ne uspijemo, našim sportskim rivalima ćemo čestitati. Vidimo se na završnom turniru, siguran sam u to da će sve ekipe doći- stoji u saopštenju HKK Široki.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )