Foto: Neil Hall/EPA

Princ Hari i njegova supruga Megan od utorka ostaju bez privilegija. Ne samo da ih više neće finansirati ni kraljevska porodica, ni kanadska vlada, već im je ugrožena i privatnost.

U utorak, 31. marta, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, službeno će odstupiti od svojih kraljevskih dužnosti i posvetiti se svom novom životu, koji će voditi u Velikoj Britaniji i Sjevernoj Americi, piše Independent.


Nakon ovog datuma, par neće više uvažavati privilegije koje imaju članovi monarhije.


Neće više moći putovati svijetom u ime kraljice

Sada kada Megan i Hati više neće raditi u službi kraljevske porodice, neće više moći izvršavati dužnosti u ime kraljice, uključujući i putovanja svijetom.


Otkad su se vjenčali, njih dvoje su obavili dva kraljevska putovanja, prvo u Australiju, Novi Zeland, Fiji i Tongu te drugo u Južnu Afriku.


Neće više dobijati novac od Soverejn Granta

Par je jasno stavio do znanja da žele biti finansijski nezavisni, što znači da više neće biti finansirani iz Soverejn Granta, koji je ranije pokrivao pet posto njihovih službenih troškova.


Soverejn Grant je godišnji mehanizam finansiranja monarhije, koji omogućava članovima kraljevske porodice da održavaju svoje službene rezidencije i poslovne prostore.


Međutim, Hari i Megan će nastaviti dobivati neki novac od princa Čarlsa, čiji su prihodi od vojvodstva Kornvola pokrivali 95 posto njihovih troškova, dok su radili kao članovi kraljevske porodice.


Moraće vratiti 2,4 miliona funti koje su iskoristili za renoviranje svog doma u Frogmoru

Par će morati vratiti milione funti potrošene na renoviranje svoje kuće u Frogmoru.


Troškovi obnove kuće koja se nalazi na kraljičinom imanju u Vindzoru, objavljeni su 2018. godine i koštali su poreznike 2,4 miliona funti.

Neće više imati službeni kabinet u Bakingemskoj palati

U januaru je odlučeno da će Meganin i Harijev službeni ured u Bakingemskoj palate biti zatvoren, što je rezultiralo time da su brojni članovi osoblja koje tu radi ostali bez posla.


Na svojoj stranici, o službenom zatvaranjuju je napisano: “Vojvoda i vojvotkinja ove su vijesti osobno podijelili sa svojim timom u januaru, kada su saznali odluku i blisko su sarađivali sa svojim zaposlenicima, kako bi osigurali nesmetan prelazak za svakog od njih.


– U prošlih mjesec i po dana, vojvoda i vojvotkinja aktivno su sudjelovali u ovom procesu što je, razumljivo, bilo teško i za vojvodu i vojvotkinju i za njihovo odano osoblje, s obzirom na bliskost Njihovog kraljevskog visočanstva i njihovog posvećenog tima – piše u saopštenju.


Njihovo osiguranje neće više finansirati vlada Kanade

Od novembra 2019. godine, Megan i Hari boravili su na jednom ostrvu u Vankuveru, u Kanadi, gdje im je kanadska vlada finansirala osiguranje.


Međutim, ova im država namjerava prestati plaćati osiguranje, kada se i službeno odreknu svojih uloga u kraljevskoj porodici.


– Pomoć će prestati tokom sljedećih tjedana, kada se dogode promjene u njihovom status – rekli su iz kanadske vlade.


Neće više biti zaštićeni od toga da se njihove paparaco fotografije pojavljuju na internetu

Sada kada par više ne radi za kraljevsku porodicu, više neće biti ni dio kraljevskog sistema.


Taj sistem osigurava medijima u Velikoj Britaniji zakonom odobrene fotografije članova kraljevske porodice.


Međutim, sada kada će mediji i paparaci tretirati Harija i Megan kao slavne osobe, veće su i šanse da će se njihove fotografije pojavljivati na internetu bez njihovog znanja i odobrenja.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )