Foto: Pixabay

Vlada Srbije odobrila je kvotu za izvoz peleta do kraja januara u iznosu od 24.000 tone, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

U saopštenju se navodi da je ova odluka donesena na inicijativu proizvođača peleta, članova PKS-a, u kojoj se od Vlade tražilo da omogući izvozne kvote u periodu važenja zabrane izvoza određenih drvnih sortimenata, koja traje do 31. januara 2023. godine.
 
Sekretar Udruženja za energetiku i rudarstvo PKS LJubinko Savić istakao je da se pelet i dalje traži u Evropi i zamljama u regionu, cijene su veće, a odobrena količina za izvoz neće ugroziti snabdjevnost srpskog tržišta ovim energentom, jer su se potrošači već snabdjeli potrebnom količinom ogreva.
 
"Novac od izvoza biće usmeren na podmirivanje već nagomilanih troškova, isplatu dobavljačima sirovine, plaćanje energenata i plate zaposlenima. Ova mera pozitivno će imati efekte i na ino-kupce, partnere u inostranstvu koji su strpljivo čekali otvaranje", rekao je Savić.
 
On je ukazao na to da je ova godina bila teška za proizvođače peleta u Srbiji, jer su naslijeđeni problemi sa kraja prošle godine, a duga zima onemogućila je sječu i izvlačenje sirovine iz šuma i dovela do manjih i neredovnih isporuke drveta za proizvodnju.
 
"Energetska kriza uticala je na povećanje cena i troškova proizvodnje i goriva za transport, što je negativno uticalo na poslovanje proizvođača peleta, a regulisane cene i zabrana izvoza koji su stupili na snagu u avgustu ove godine dodatno su otežali poslovanje proizvođača peleta i njihovo redovo funkcionisanje", rekao je Savić.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )