Foto: twitter

SAD neće slati vojnike u Ukrajinu, čak i ako bude upotrebe nekonvencionalnog oružja, rekla je portparolka Bijele kuće Džen Psaki.

"Slanje američkih trupa u Ukrajinu i vođenje rata protiv Rusije - to nemamo namjeru da radimo", rekla je.

SAD su usredsređene na jačanje pozicije Ukrajine u pregovorima sa Rusijom, ali ne isključuju mogućnost direktnog uključivanja u diplomatsko rješavanje krize, rekla je portparolka Bijele kuće.

„Rekla bih da je pažnja usmjerena prije svega na nastavak podrške Ukrajincima, ukrajinskim liderima. To radimo tako što pružamo najveću vojnu i humanitarnu pomoć u svijetu. Naš zadatak je da ih ojačamo, da ih podržavamo dok učestvuju u pregovorima“, rekla je Džen Psaki i dodala da američki predsjednik Džo Bajden „nikada nije zatvorio vrata diplomatiji“.

Džen Psaki je negirala da je američka strana učestvovala u hemijskim i biološkim vojnim programima u Ukrajini.
 
"Neću da se bavim pretpostavkama. Sada kažemo da oni imaju takav potencijal i sposobnosti. Takođe ne namjeravam da ulazim u detalje obavještajnih informacija, ali se namjere predsjednika SAD Džoa Bajdena u vezi sa slanjem američkih vojnika u Ukrajinu da se bore protiv Rusije nisu promijenile", odgovorila je Psaki na pitanje da li će upotreba nekonvencionalnog naoružanja dovesti do revizije stava američke administracije.
 
Ustupanje poljskih aviona MiG-29 Ukrajini ne bi donijelo značajne promjene mogućnostima Kijeva da se odbrani, ocijenila je portparolka Bijele kuće.
 
Prema njenim riječima, odustajanje od predloga Poljske da Ukrajini preda svoje borbene avione za SAD je zasnovan na procjeni da treba spriječiti svjetski rat.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )