Foto: srpskainfo.com

Dodaci i vitamini treba da se uzimaju tokom cijele godine. Međutim, na neke bismo trebali posebno obratiti pažnju u jesenskim i zimskim mjesecima jer će između ostalog pomoći u jačanju imunološkog sistema.

Vitamin D
Vitamin D dobijamo preko sunčeve svjetlosti i trebalo bi da dobijemo potrebnu količinu od kraja marta do septembra prema podacima britanskog NHS. Međutim, od oktobra nadalje našem tijelu treba mala pomoć kako bi nadopunili potrebnu količinu, koja je oko 10 mikrograma dnevno.

Vitamin D je potreban za regulaciju kalcijuma i fosfata kako bismo osigurali zdrave kosti, mišiće i zube piše britanski Metro.

– Osim smanjenog broja sunčevih sati, jesenski i zimski mjeseci su hladniji, što znači da manje vremena provodimo napolju i da tijelo smanjuje mogućnost proizvodnje vitamina D – kaže dr Don Grant i dodaje da nuspojave zbog nedostatka vitamina D mogu dovesti do depresije, umora, bola i slabosti mišića.

Gvožđe
Iako na nedostatak gvožđa treba paziti tokom cele godine posebno je to važno za vrijeme hladnijih dana. Ako primetite simptome anemije obratite se svom ljekaru. Ako mislite da ne dobijate dovoljno gvožđa iz svakodnevne ishrane, počnite uzimati dodatke gvožđa ili tablete.

Vitamin C
Vitamin C održava ćelije zdravim, zajedno sa kožom, venama, kostima i hrskavicom. Takođe pomaže pri zaceljivanju rana.

– Vitamin C može smanjiti ozbiljnost prehlade jer jača imunološki sistem tela – dodaje Grant.

Prekomjerno uzimanje može biti štetno, a odraslima u dobi između 19 i 64 godine potrebno je 40 mg vitamina C dnevno.

Magnezijum
Magnezijum je mineral koji pomaže imunološkom sistem i pretvara hranu u energiju. Preporučuje se uzimanje magnezijuma tokom cele godine, a ne samo za vrijeme zimskih mjeseci.

– Nedostatak magnezijuma prilično je čest i sa obzirom na to da je to drugi najčešći elektrolit u ljudskom tijelu, moramo se pobrinuti da ga uvek nadopunjujemo. Nizak magnezijum može uzrokovati visoki krvni pritisak, nisku toleranciju glukoze i nervozu, što može uzrokovati ili pridoneti problemima mentalnog zdravlja poput depresije – rekla je farmaceutkinja Džulija Guerini.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )